08.06.2008 Hürriyet
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sinop'ta kurulması düşünülen nükleer santral için endişeli olan Sinoplular'ın gönlüne su serpti.
Güler, "Bu Sinop için bir talihsizlik değil, şanstır. Buradan, 20-25 bin kişi ekmek yiyecek. Gönlünüz rahat olsun her hangi bir tehlikesi yok" dedi. Sinop İşadamları Derneği (SİAD) tarafından Ceylan İntercontinental Otel'de düzenlenen Sinop Enerji Toplantısı'na Bakan Güler'in yanı sıra, AK Parti Sinop Milletvekilleri Kadir Tıngıroğlu ve Abdurrahman Dodurgalı ile Sinop Valisi Zeki Şanal, Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, SİAD Genel Başkanı Yusuf Özer ve çok sayıda iş adamı katıldı. Toplantıda ele alınan en önemli konu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından Sinop'ta kurulması düşünülen nükleer elektrik santrali oldu.
Sanayi ve kalkınma için gerekli
Toplantıda konuşan Bakan Güler, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının önüne geçmek için alternatif enerji kaynaklarına yöneldiklerini, yenilebilir enerji, rüzgar enerjisi, jeotermal enerjin yanı sıra nükleer enerji konusunda da yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Güler, "Diğer enerji kaynaklarına da ağırlık veriyoruz. İklim değişikliğinde kurak bir dönem düşünün. Kuraklığı, rüzgarın olmadığını düşünün. Burada nükleer enerjinin katkısı olacaktır. Sanayi ve kalkınma için bu gerekli" dedi. Kendisinin de Ordu'da doğup büyüdüğünü, nükleer enerji konusunda bölge halkında oluşan endişeleri bildiğini anlatan Güler, şöyle konuştu: "Bu Sinop için bir talihsizlik değil, bir şanstır. Artı nükleer santraller koruma kabı ile birlikte inşa ediliyor. Koruma kabı olmazsa tehlike olur. Almanya, Fransa, Japonya gibi ülkelerde Nükleer Elektrik Santralleri şehir ile iç içe kurulmuş vaziyette. Sinop için de her hangi bir tehlikesi yok. Sinop bunun için iyi bir bölge. Buradan, 20-25 bin kişi ekmek yiyecek."
Her şeyi inceleyerek yapacağız
Nükleer santralın teknik yönünün tüm dünyada nasıl çözülüyorsa Sinop'ta da öyle çözüleceğini belirten Bakan Güler, şöyle konuştu: "Burada inceleme yaparken, insan, böcek, bitki, taş ve suyu hesaplayarak çalışma yapıyoruz. Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattı inşaatında bir karatavuk ve onun yumurtasını korumak için boruyu 30 kilometre uzatıp hattın maliyetini artırdık. Gönlünüz rahat olsun. Santral için 70-80 yer inceledik. 10 yerde kaldık. 10 yerden sonra Sinop çıktı. Sinop'taki veriler ümit veriyor."
Sinop'un seçilmesi siyasi karar değil
Toplantıda konuşan Sinop Nükleer Teknoloji Merkezi için çok fazla çalışma yaptıklarını belirten TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu, şunları söyledi: "Yüzlerce kilometre alan taraması yaptık. 10 ayrı yere baktık. Sinop'taki veriler umut verdi. Bizim yaptığımız açıklamalara itimat ediniz. Burada Sinop'un seçilmesi siyasi bir karar değil, tamamen mühendisi bir karardır. Henüz nihai karar verilmedi. Hükümetimiz uygun görürse yatırım yapılacak."
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=9125234&tarih=2008-06-08
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013