07.06.2008 CNn Türk
Dünyada sadece Fas ile Türkiye'nin Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde bulunan, 1990'da nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu için koruma altına alınan kelaynak kuşlarının sayısı arttı.
Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde Kelaynak Üretme İstasyonu'nda kuşların sayısı 130'a ulaştı.
Geçmiş yıllarda, her Şubat ayında Eritre'den sayıları binlerle ifade edilen sürüler halinde Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne gelen kelaynak kuşları, yörede 'Baharın Müjdecisi' ve 'Bereket Sembolü' olarak kabul ediliyordu. 1950'li yılların ardından zirai ilaç kullanımı, ekolojik dengenin bozulması, avcılara hedef olmaları ve soğuk hava gibi etkenlerle sayılarında azalma başlayan Kelaynak kuşlarının sayısı 1990'da 30 civarına düştü. Bunun üzerine bu kuşların koruma altına alınması kararlaştırıldı. Kafes ortamına alışamayan kuşlar yıllar boyunca çiftleşemediği için sayıları artmadı, kafese alışmalarıyla bu sorun aşıldı.
Ortama alıştılar, sayıları katlandı
2006 yılı başlarında 59 olan kelaynak kuşlarının sayısı, geçen şubat-mart aylarındaki üreme dönemiyle birlikte toplam 71 yavrunun dünyaya gelmesiyle 3 yılda ikiye katlayıp, 130'a ulaştı. Sadece bu yıl 25 yeni yavrunun dünyaya geldiği Birecik'te, kelaynakların bulundukları ortama alışması, iyi bakılmaları ve şubat-ağustos aylarında kafeslerinin açık bırakılarak özgürce uçmalarının sayılarının artmasında önemli etken olduğu belirtildi.
Göç yoluna bırakıldılar
Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulundukları için bırakılmayan kelaynak kuşlarının sayılarının 100'ü geçmesi ve bulundukları ortama alışmaları, üremelerinde de artık sorun yaşanmaması üzerine 5'i 17 yıl aradan sonra geçen yıl göç yoluna bırakıldı. Göç yollarını takip amacıyla uydu takip cihazı da takılan kuşlardan 2'si bırakıldıktan 10 gün sonra Suriye üzerinden geri dönerken, 3'ü ile 40 gün sonra Kızıldeniz üzerinde iken bağlantı kesildi. Bu yıl eylül ayında 5 kuşun daha aynı şekilde göç yoluna bırakılacağı açıklandı.
Kelaynakların içgüdüsel olarak hareket ettiklerini ve göç yolunu da bu şekilde bulduklarını belirten Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, "Yaptığımız araştırmalarda kuşlarımızın hava sıcaklığından etkilenmiş olacaklarından kuşkulanıyoruz. Bunun için bu yıl yine 5 kelaynağımızı göç yoluna Eylül ayı içerisinde göndereceğiz. Kelaynaklarımızın, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen'i, Kızıldeniz, Etiyopya'nın ardından son durak olan Eritre'ye ulaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu.
Sonel, Birecik'te iyi bakım ve ortama alışan kelaynak kuşlarının sayısını gelecek 5 yıl içinde 300'e ulaştırmayı, bu sayede dünya mirası bu kuşların neslinin tükenmesini önlemeyi amaçladıklarını söyledi. Birecik Kaymakamı, Kelaynak Üretme İstasyonu'nda kamera sistemi kurulduğunu, kuşların izlenirken, yumurtlama ve yavru kelaynakların da takip edildiğini, kameralar kanalıyla kaymakamlığın 'www.birecik.gov.tr' adresli internet sitesinden kuşların canlı izlenebildiğini sözlerine ekledi.
http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=467830
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013