YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Mayıs 2008

Bu Teşvik Mahkemelik Olur’

  • 58 ormanlık alanı turizme açan düzenlemeye turizmcilerden de tepki var. TÜRSAB Başkanı: Düzenleme Anayasa Mahkemesi’ne gider. Otelciler Federasyonu Başkanı: Antalya’da yeni yatağa ihtiyaç yok.

    14.05.2008 Radikal

    İSTANBUL - Turizm Teşvik Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından 58 ormanlık alan, üzerlerine dev tatil köyleri dikilmesini beklerken, turizmciler bile tahsisleri savunmadı.

    Turizme teşvik için ormanlık alanların turizme tahsisini öngören ve geçen hafta Meclis’te kabul edilen yasaya göre Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi bölgelerde ormanlık alanlarda ağaçlar kesilecek, bakir koylar betonlaşacak. Turizme açılacak orman alanları için şimdilik Türkiye genelinde 58 bölge belirlendi. 17’si, Antalya’nın Demre ilçesinde. Demre’nin Taşdibi ve Sülüklü Plajları’nın yer aldığı iki koyda 13 otel yükselecek.

    ‘Doğada tahribat istemiyoruz’

    Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut, “Antalya’da yeni yatağa ihtiyaç yok” derken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy da, doğanın  tahrip edilmesini istemediklerini belirterek, kabul edilen düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini savundu. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi ve eski Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Kadir Erdil de, Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Kesilen ağaçların yerine ağaç dikilecek” açıklamasını eleştirerek, “Bunun bilimsel yanı yoktur. Çünkü yok olan orman yeniden dikilemez” dedi.

    Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy: Biz çevreci bir kuruluşuz. Çevrenin ve doğanın tahrip edilmesini istemeyiz. Yasadaki değişikliğin Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini düşünüyorum. Bu nedenle üzerinde fazla konuşmak istemiyorum.

    Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim kurulu Başkanı Ahmet Barut: 1982’de çıkan kanunun turizme katkısı olmuştur. Yasa gereklidir. Orman alanlarının alternatifi yoksa, turizmi geliştirmek açısından tahsis mekanizmasını gereklidir. Kanunda net kısıtlamalar var. Yasaya uyulduğu sürece belediyeler tarafından yapılaşmalar kontrol edildiği, disipline edildiği zaman sorun olmaz. Uygulama kontrol edilmezse, bu kanunun suçu değildir. Kötü örnekler elbette var. Tahsis mekanizması olmasaydı Türkiye’nin turizminden konuşamazdık ancak örneğin Antalya’da yeni otel yani yatak yatırımına gerek yoktur. Önümüzdeki 10 sene boyunca da olmayacaktır. Mersin Tarsus’ta olabilir. Marmaris te yarıştan kopmak üzere. Gerekli olan yerlerde doğayı tahrip etmeden tesis yapılmalı. Çok iyi kontrol edilmesi gerek. Sıfır tavizli olunmalı. Sistemin tamamını iptal etmek son derece yanlış olur. Turizmin önünü tıkar.

    Günay’a ‘kandırmaca’ suçlaması

    İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin: Bakan Günay’ın kesilen ağaçların yerine daha fazla ağaç dikilecek açıklamalarının bilimsel yanı yoktur. Çünkü kesilen orman ekosistemini yerine getirmek çok zor hatta imkânsızdır. Ağaç başka, orman başka şeydir. Bu tamamen kamuoyunu kandırmaktır. Yapılması gereken ‘eko-turizm’dir. Doğanın bir bölümünü koruyalım, bir bölümünü işletelim zihniyeti olmaz.

    Antalya Barosu avukatlarından Tuncay Koç (Turizmi Teşvik Kanunu aleyhine 2005’te Danıştay’a dava açtı ve davanın Anayasa Mahkemesi’ne giderek kanunun 8. maddesindeki ‘ormanlık alanlar’la ilgili ibarenin iptal olmasını sağladı): Bakan Ertuğrul Günay‘ın ifade ettiği, ‘Turizm gelişim alanında başka bir Hazine arazisinin bulunmaması şartı’ tam bir aldatmaca. Böyle bir şart yok. Çünkü geçen yasanın 2. maddesinin 1 nolu bölümü Bakan Günay’ın belirttiği gibi yazılıyken, maddenin altındaki sekiz bentte kıyıların dağların termal ormanlık alanların nasıl turizme tahsis edileceği tek tek istisnalarıyla açıklanmaktadır. Bu istisnalarda başka Hazine arazisi bulunsa dahi, ormanlık alanın turizme tahsisi söz konusu olur.

    58 ormanlık alana beş yıldızlı tatil köyleri, oteller yolda

    • Antalya’da turizme tahsis için belirlenen 24 alan var. Bunlardan 17’si Demre ilçesi Taşdibi ve Sülüklü Mevkileri’nde. 727 bin 509 metrekarelik bu alanlara yedi beş yıldızlı otel, beş dört yıldızlı otel, bir üç yıldızlı otel, iki günübirlik tesis ve iki de turizm kompleksi yapılacak. Antalya’da ayrıca Kemer Beldibi’nde 550 bin metrekare, Manavgat Ayıgürü’nde 3 bin ve Çenger’de 58 bin 888 metrekare, Lara Plajı’nda 3 milyon 426 bin metrekare, Belek İleribaşı mevkinde 326 metrekare, Belek İskele mevkinde 70 bin metrekare, Serik Kadriye’de de 33 bin metrekarelik alan turistik tesislere ayrılmış durumda.
    • Mersin’in Tarsus ilçesi Kulak ve Beyazkum mevkilerinde toplam 2 milyon 928 bin metrekarelik alanda, beş adet beş yıldızlı tatil köyü, altı dört yıldızlı otel, bir günübirlik tesis, iki golf sahası, bir hastane ve bir kongre merkezi yapılacak.
    • Bodrum’daki toplam yedi tahsisin ikisi Türkbükü’nün doğusunda. 90 bin metrekarelik bu alan, beş yıldızlı tatil köyü ve birinci sınıf tatil köyü için ayrılmış durumda. Bodrum Adalıyalı’da iki beş yıldızlı otel ve bir de dört yıldızlı tatil köyü için toplam 231 bin 495 metrekarelik kıyı bölgesi, inşaat için gün sayıyor. Ayrıca Bodrum’da 16 bin 100 metrekarelik ek orman alanı ve Gölköy’de günübirlik tesis için 750 metrekarelik bir alan da listede.
    • Fethiye Göcek Manastır Koyu’nda  bir bölge, Marmaris Armutlu ve Adaköy Kızılkum’da da birer orman bölgesi turizme teşvik için tahsis edilmiş durumda.
    • Aydın Kuşadası Otuzbirler Mevkii’nde 481 bir metrekarelik bir alanda günübirlik tesis planlandı.
    • Bolu Kartalkaya’da da iki ormanlık alan kış turizmi için ayrıldı. Bursa Osmangazi’de iki adet dört yıldızlı ve bir adet de üç yıldızlı tesis gün sayıyor.
    • Isparta Davraz Dağı’nda bir, Kars Sarıkamış’ta ise toplam dört orman alanı kış turizmine ayrıldı. 
    • Kütahya Avdan’da 34 bin mekrekarelik alana üç yıldızlı tesis inşa edilecek.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=877686&Date=15.05.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu