14.05.2008 Radikal
İSTANBUL - Turizm Teşvik Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından 58 ormanlık alan, üzerlerine dev tatil köyleri dikilmesini beklerken, turizmciler bile tahsisleri savunmadı.
Turizme teşvik için ormanlık alanların turizme tahsisini öngören ve geçen hafta Meclis’te kabul edilen yasaya göre Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi bölgelerde ormanlık alanlarda ağaçlar kesilecek, bakir koylar betonlaşacak. Turizme açılacak orman alanları için şimdilik Türkiye genelinde 58 bölge belirlendi. 17’si, Antalya’nın Demre ilçesinde. Demre’nin Taşdibi ve Sülüklü Plajları’nın yer aldığı iki koyda 13 otel yükselecek.
‘Doğada tahribat istemiyoruz’
Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut, “Antalya’da yeni yatağa ihtiyaç yok” derken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy da, doğanın tahrip edilmesini istemediklerini belirterek, kabul edilen düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini savundu. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi ve eski Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Kadir Erdil de, Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Kesilen ağaçların yerine ağaç dikilecek” açıklamasını eleştirerek, “Bunun bilimsel yanı yoktur. Çünkü yok olan orman yeniden dikilemez” dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy: Biz çevreci bir kuruluşuz. Çevrenin ve doğanın tahrip edilmesini istemeyiz. Yasadaki değişikliğin Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini düşünüyorum. Bu nedenle üzerinde fazla konuşmak istemiyorum.
Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim kurulu Başkanı Ahmet Barut: 1982’de çıkan kanunun turizme katkısı olmuştur. Yasa gereklidir. Orman alanlarının alternatifi yoksa, turizmi geliştirmek açısından tahsis mekanizmasını gereklidir. Kanunda net kısıtlamalar var. Yasaya uyulduğu sürece belediyeler tarafından yapılaşmalar kontrol edildiği, disipline edildiği zaman sorun olmaz. Uygulama kontrol edilmezse, bu kanunun suçu değildir. Kötü örnekler elbette var. Tahsis mekanizması olmasaydı Türkiye’nin turizminden konuşamazdık ancak örneğin Antalya’da yeni otel yani yatak yatırımına gerek yoktur. Önümüzdeki 10 sene boyunca da olmayacaktır. Mersin Tarsus’ta olabilir. Marmaris te yarıştan kopmak üzere. Gerekli olan yerlerde doğayı tahrip etmeden tesis yapılmalı. Çok iyi kontrol edilmesi gerek. Sıfır tavizli olunmalı. Sistemin tamamını iptal etmek son derece yanlış olur. Turizmin önünü tıkar.
Günay’a ‘kandırmaca’ suçlaması
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin: Bakan Günay’ın kesilen ağaçların yerine daha fazla ağaç dikilecek açıklamalarının bilimsel yanı yoktur. Çünkü kesilen orman ekosistemini yerine getirmek çok zor hatta imkânsızdır. Ağaç başka, orman başka şeydir. Bu tamamen kamuoyunu kandırmaktır. Yapılması gereken ‘eko-turizm’dir. Doğanın bir bölümünü koruyalım, bir bölümünü işletelim zihniyeti olmaz.
Antalya Barosu avukatlarından Tuncay Koç (Turizmi Teşvik Kanunu aleyhine 2005’te Danıştay’a dava açtı ve davanın Anayasa Mahkemesi’ne giderek kanunun 8. maddesindeki ‘ormanlık alanlar’la ilgili ibarenin iptal olmasını sağladı): Bakan Ertuğrul Günay‘ın ifade ettiği, ‘Turizm gelişim alanında başka bir Hazine arazisinin bulunmaması şartı’ tam bir aldatmaca. Böyle bir şart yok. Çünkü geçen yasanın 2. maddesinin 1 nolu bölümü Bakan Günay’ın belirttiği gibi yazılıyken, maddenin altındaki sekiz bentte kıyıların dağların termal ormanlık alanların nasıl turizme tahsis edileceği tek tek istisnalarıyla açıklanmaktadır. Bu istisnalarda başka Hazine arazisi bulunsa dahi, ormanlık alanın turizme tahsisi söz konusu olur.
58 ormanlık alana beş yıldızlı tatil köyleri, oteller yolda
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=877686&Date=15.05.2008&CategoryID=85
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013