YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Mayıs 2008

MAYBİR Başkanı Ziya Şahin: Arıcılık Ölürse Ekolojik Denge Bozulur!

  • Yaklaşık bir milyon kovanda yıllık ortalama 25 bin ton bal üretiminin yapıldığı ve 5 bin 800 ailenin arıcılıkla geçimini sağladığı Muğla'da, geçen yaz yaşanan kuraklık ve küresel ısınmadan sonra çam balı üretimi yok denecek kadar azaldı.

    12.05.2008 Atlas

    35 yıldır arıcılık yapan Marmarisli Şakir Keskin, geçen yılki gibi kuraklığın 1987 yılında yaşandığını belirterek, "Bu yıl hiç çam balı yok. Basralı çam bulmakta zorlanıyoruz. Marmaris'te oturmama rağmen yörede arı kovanları ile Basralı çam arıyorum. Dünyada en fazla çam balı üretiminin yapıldığı Muğla'da çam balı bu yıl yok denecek kadar az" dedi.
    Şakir Keskin, 1987 yılında da böylesine aşırı bir kuraklık yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu: "O zaman da çam balı üretimi hiç olmadı. Geçtiğimiz yaz döneminde yaşanan kuraklıktan sonra 200 kovandan elimde sadece 100 kovan kaldı. Mevcut kovanlarda arı bulunmasına rağmen bal üretimi yok. Arıların beslenmesini kek alarak sağlıyorum."

    Devlet desteği şart

    Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin de, arıcılık ölürse ekolojik dengenin bozulacağını belirterek şöyle konuştu: "Bitkilerdeki döllenme olmaz. Tüm bitkisel üretimler de sona erer. Bu da insanlığın sonu demektir. Dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ı Türkiye'de üretiliyor. Bunun da yüzde 70'i Muğla'dan karşılanıyor. Arıcılara devlet desteği şart".

    Muğla'da çam balı üretimiyle uğraşan arıcıların bu yıl üretim yapamadıklarını belirten Şahin, kovanlardaki arıların yaşayabilmesi için bakımlarının yapılması ve toplu arı ölümlerinin önlenmesi için arıcılara mutlaka devlet desteğinin verilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, arıların beslenebilmesi için "kek" diye tabir edilen pudra şekeri ve bal karışımından hazırlanan gıda verildiğini, ancak arıcıların imkansızlıklardan dolayı bu gıdayı bile alacak para bulamadıklarını belirtti.

    Krediler ertelensin

    Ziya Şahin, hükümetin temmuz ayında kuraklık desteği çıkardığını ve bu desteğin Ege Bölgesini de kapsadığını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Hükümetten isteğimiz bu kuraklık destek paketine arıcıların da eklenmesi. Eğer bu kuraklık desteği olmazsa mevcut Ziraat Bankası ve tarım kredi borçlarımızın geçici olarak bir yıl faizsiz ertelenmesini, tekrar kredi çekebilme hakkının verilmesini istiyoruz." (Kaynak: Tarım Merkezi)

    http://www.kesfetmekicinbak.com/gundem/07389/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu