11.05.2008 Radikal
ANKARA- Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olan Türkiye, bu potansiyelini kullanmaya hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, rüzgârın ardından 24 aya yayılan güneş potansiyelini de kullanmak için, güneş enerjisiyle elektrik üretimine başlanacağının müjdesini verdi. Güler, Türkiye’nin zengin bir güneş enerjisi kaynağına sahip bulunduğunu belirterek, ülke genelinde güneş termik enerji potansiyelinin yılda 380 milyar kilowaatsaat (kwh) olarak belirlendiğini söyledi. Ancak çevreci örgütlerin tepkisine neden olan Nükleer enerjinin güneş ve rüzgar enerjisinin alternatifi olmadığını kaydeden Güler, nükleer santral projelerinin sürdüğünü kaydetti.
Güler, düzenlediği basın toplantısında, yatırımcılar için hazırlanan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlasını tanıttı. Bundan 1,5 yıl önce çalışmanın başlatıldığını belirten Güler, bu çalışmanın sonuçlandığını ve çalışma ile Türkiye’nin bu alanda yatırım yapılabilecek alanlarını belirleyerek, yatırımcıların dikkatine sunduklarını söyledi.
Türkiye’de güneş enerjisi konusunda yapılabilecek çok büyük proje imkânları olduğunu kaydeden Güler, yapılan çalışma ile yatırımların önünü açtıklarını kaydetti. Güler, atlas oluşturulurken Devlet Meteoroloji işleri Genel Müdürlüğü ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin 22 yıllık güneş ölçümleri baz alındığını söyledi. Güler’in tanıttığı atlasta güneş enerjisiyle elektrik üretmek için belirlenen alanların büyük bir kısmı Konya ovasında yer alıyor.
Yılda 380 milyar kwh
Türkiye’de güneş enerjisine dayalı yatırım yapabilecek alanın 4.6 bin kilometre kare olduğunu vurgulayan Güler, “Türkiye genelinde kullanılabilir alanların güneş termik enerji potansiyeli ise yılda 380 milyar kwh olarak belirlendi. Bu potansiyel 56 bin megawaat (mw) kurulu güce sahip doğal gaz çevrim santralinin elektrik enerjisine eşdeğerdedir. Güneş enerjisi potansiyeli açısından Türkiye, Avrupa’da İspanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor” dedi.
Nükleere devam
Küresel düzeyde güneş enerjisinden üretilen elektriğin halen pahalı olduğunu ama söz konusu maliyetin hızla aşağı indiğini ifade eden Güler, bu kaynağın çevre dostu olduğunu ve dışa bağımlılık yaratmadığını söyledi.
Yenilenebilir enerjiye yönelmenin nükleer enerji projesinden vazgeçmek anlamına gelmediğini belirten Güler, nükleer enerjinin güneş ve rüzgar enerjisinin alternatifi olmadığını, güneş enerjisinin güneşli havalarda, rüzgâr enerjisinin rüzgârlı ortamlarda üretildiğine ve devamlılık arz etmediğine işaret etti.
Karadeniz’e beş petrol ve doğalgaz sondajı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, gelecek yıl Karadeniz’de beş büyük sondaj yaparak petrol ve doğal gaz aranacağını, bununla ilgili anlaşmayı imzaladıklarını, buradaki beklentilerinin gayet iyi olduğunu bildirdi. Bakan Güler, otomatik fiyatlandırmayla ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Otomatik fiyatlandırmayı öne çekebileceğiz. Zaten bu 1 Temmuz’du. Fazla bir zaman da kalmadı. Ama bu tarihi daha öne çekmek mümkün. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyor. Biz göreve geldiğimizde petrol 23 dolardı. Şimdi 126 dolara çıktı. Onun için bu alternatif kaynaklara ağırlık veriyoruz. Biz aldığımız doğal gazın yaklaşık yarısını elektrik üretmekte kullanıyoruz. Eğer bu tip alternatif kaynaklara ağırlık verirsek ithal etme noktasındaki ihtiyacımız daha azalmış olacak” dedi.
Antalya’da çatılara güneş pili konulacak
Bakan Hilmi Güler’in verdiği bilgiye göre sözkonusu proje kapsamında belirlenen alanlara güneş tarlaları oluşturulacak. Aynı zamanda Antalya gibi yaz ve kış aylarında güneşli olan illerde çatılara güneş pilleri kurulacak. Bakan Güler, sadece Antalya ilindeki çatıların yüzde 80’ine güneş panelleri yerleştirilmesi ile yaklaşık 26.4 milyar kwh elektrik enerjisi üretilebileceğini, bunun da sanayi kenti olan örneğin Kayseri’nin 1 yıllık tüketiminden fazla olduğuna dikkat çekti.
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=877205&Date=13.05.2008&CategoryID=85
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013