YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Mayıs 2008

Çin'de Plastik Poşet Kullanımına Yasak Geliyor

  • Doğadan yok olması 400 ile 1000 yıl süren plastik poşetlere karşı önlem alan ülkelerin arasına Çin de katılıyor. Çin'de 1 Haziran itibarıyla aşırı ince plastik poşetlerin üretimi ve marketlerde kullanımı yasaklanıyor.

    06.05.2008 CNn Türk

    Plastik poşetler, yalnızca birkaç dakika veya birkaç saat kullanılıyor, ardından çöpe gidiyor... Ancak bu kısa kullanımın bedeli ağır. Plastik poşetlerin doğaya karışmaları 400 ile 1000 yıl arasında sürüyor...
     
    Kullanımı bütün dünyada çevre sorunu olan plastik poşetleri Çin hükümeti de yasaklamaya hazırlanıyor.
     
    Çin'de günde yaklaşık 3 milyar plastik poşet kullanılıyor ve bunun için yılda 5 milyon ton ham petrolün işlenmesi gerekiyor. Plastiklerin kalite kontrolünü yapan Ulusal Merkez'in araştırmalarına göre, ince plastik poşetler toplam plastik poşet kullanımının yüzde 20-25'ini oluşturuyor. Bu poşetler yakılarak veya gömülerek yok edilmeye çalışılıyor.
     
    Yasak 1 Haziran itibarıyla geçerli
     
    Çin hükümeti bir yasa ile 1 Haziran'dan itibaren 0.025 milimetre kalınlığından az poşetleri üretmeyi ve kullanmayı yasaklıyor. Kuralı ihlal eden firmalara ise ceza kesilecek.
     
    Çinli mühendis Weng Yunxuan, doğa dostu olmayan plastik poşetlerin yasaklanmasından memnun ve hükümetin bir sonraki adımının doğa dostu maddelerin kullanımının teşvik edilmesi olması gerektiğini belirtiyor.
     
    Yunxuan, "Hükümet bu uygulamayı bir değişimi gerçekleştirmek için ortaya koydu. Amaç halkı daha az plastik poşet kullanması ve çevreyi temiz tutması için teşvik etmek. Yeni yasada bambu gibi doğa dostu maddelerin kullanımı da teşvik ediliyor" diyor.
     
    Çin'de halk şimdiden kalın plastik poşetlere para ödemek yerine kumaş poşetlere yönelmeye, başkent Pekin'de de marketler kumaş poşet siparişlerini başlamış.
     
    Fabrikalar, bir anda eskisine göre 10 kattan fazla artan talepleri karşılamak için durmaksızın çalışıyor.
     
    Çin, ince plastik poşetleri yasaklayan ilk ülke değil, İrlanda, Uganda, Güney Afrika gibi ülkelerde de benzer uygulamalar yapılmıştı.

    http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_detay.asp?PID=319&HID=1&haberID=456290

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu