28.04.2008 Milliyet
“Mavi Yolculuk”un en önemli uğrak yerlerinden biri olan ve geçtiğimiz yıllarda arazi tahsisiyle gündeme gelen Gökova Körfezi’nin Bodrum Yarımadası’ndaki bölümünde kalan Kissebükü ve Çökertme koylarının tepelerindeki ormanlık alanlarda da beton işgalinin başlaması dikkat çekiyor. Böylece, her geçen gün betonlaşan Bodrum Yarımadası’nın, bakir kalmayı başarabilmiş cennetten köşeleri de giderek yok oluyor. “Mavi Yolculuk”un seyrine doyum olmayan belki de son doğal alanları, yasal izinle talan ediliyor.
Bakanlık yetkilileri, “Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” ilan edilen Gökova ve Bodrum koylarındaki hazine arazilerinin yapılaşmaya açılmasını sağlayan kararla, söz konusu arazinin konaklama tesisleri yapılmak üzere tahsise açıldığını bildirmişlerdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Gökova’daki Kissebükü ve Çökertme koylarında toplam 1800 dönüm araziyi konaklama tesisleri yapılmak üzere tahsise açması, çevreciler, Bodrum Belediyesi ve TÜRSAB’tan büyük tepki görmüştü.
30 bin imza toplanmıştı
Koyların tahsise açılmasından sonra, Bodrum’da bulunan çevreci sivil toplum örgütleri, “Mavi Yol Girişimi” adıyla bir çatı altında birleşerek, söz konusu tahsislerden vazgeçilmesi için 30 bini aşkın imza toplamıştı. Mavi Yol Girişimi adına da Bodrum Deniz Ticaret Odası, Muğla İdare Mahkemesi’ne tahsislerin durdurulması için dava açmıştı.
Bu arazilerin tahsise açılmasıyla ilgili dava devam ederken, Kissebükü Koyu’nu kuşbakışı gören ormanla kaplı tepelerde ise beton işgali başladı. Bugüne kadar pek dokunulmamış, gizli cennet kabul edilen bu bakir alanlarda binlerce ağaç katledilerek “Anastasiapolis Villaları” adı altında yeni bir şehir kuruluyor. Çevreciler, “Ormanlar ve kıyılar, doğal alanları yiyip yutan beton canavarına karşı maalesef duramıyor. Bu yapılaşma burada kalmaz. Koylara inmeye çalışacaktır. Zaten bakanlık bile bunun için uğraşıyor. ‘Mavi Yolculuk’un adı birkaç yıl sonra, ‘beton yolculuğu’ olacaktır” dediler.
http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=yasam&ArticleID=521672&Date=28.04.2008
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013