24.04.2008 Referans
ABD'nin prestijli üniversitelerinden Yale ve Columbia'nın Çevre Performans Endeksi (ÇPE) çalışmasında Türkiye, kötü bir karne aldı. National Geographic'te yayımlanan "Dünyanın Durumu" belgeselinde yer alan ÇPE çalışmasına göre Türkiye ekosistemini en kötü koruyan üç ülke arasında bulunurken, Kuzey Kore ve Haiti Türkiye ile aynı sıraları paylaştı. Öte yandan Türkiye'nin turizmde önemli rakipleri olarak sayılan İspanya ve İtalya ise yeşili en iyi koruyan ilk beş ülke arasına girmeyi başardı.
1970 yılından bu yana yerkürenin sembolik doğum günü olarak kabul edilen 22 Nisan Dünya Günü'nde uluslararası çevre örgütleri, dünyanın giderek kötüleşen durumuna dikkat çekmeye çalıştılar. Günün önemine vurgu yapmak amacıyla dünyanın en büyük eğitim ve bilim organizasyonlarından biri olan National Geographic Cemiyeti'nin (National Geographic Society) hazırladığı "Dünyanın Durumu" belgeselinde ise Türkiye ekosistemini en kötü koruyan üç ülke arasında yer aldı.
Dünya çapında 164 ülkede, 27 dilde ve 290 milyonun üstünde evde izlenebilen National Geographic'in televizyon kanalında yayımlanan belgeselde, Columbia ve Yale Üniversitesi'nin ortaklaşa hazırladıkları Çevre Performans Endeksi'ne (ÇPE) önemli yer verildi. ÇPE'ye göre Türkiye ekosistemini en kötü koruyan üç ülke arasında bulunurken Kuzey Kore ve Haiti Türkiye ile aynı sıraları paylaştı. Öte yandan Türkiye'nin turizmde önemli rakipleri olarak sayılan İspanya ve İtalya ise yeşili en iyi koruyan ilk beş ülke arasına girmeyi başardı. Son yıllarda hızla çölleşen Türkiye gibi ülkeleri bekleyen önemli risklerin başında ise zorunlu göçler gösterildi. Belgeselde çölleşmenin bugünkü boyutlarıyla devam etmesi halinde önümüzdeki 10 yıl içerisinde en az 60 milyon insanın yer değiştirmek durumunda kalacağına dikkat çekildi.
Türkiye 72'nci sırada
Dünyada her iki saniyede bir, bir futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanın yok olduğuna vurgu yapılan belgeselde çevre bilincinin en az geliştiği ülkeler arasında Türkiye ile Pakistan'ın ÇPE skorundaki benzerliğin de altı çizildi. ABD'nin prestijli üniversitelerinden Yale ve Columbia'nın ÇPE çalışmasında Türkiye, Dünya Günü'nde kötü bir karne aldı. ÇPE'de değerlendirilen 149 ülke arasında ancak 72. sıraya yerleşebilen Türkiye, söz konusu sıralamada Macaristan, Gürcistan, Portekiz gibi ülkelerin oldukça gerisinde kaldı.
Kötüleşen çevre şartlarının ekonomi üzerindeki etkilerinden de bahseden National Geographic belgeseli, gelişmekte olan piyasalar arasında Türkiye'nin önemli rakibi olarak kabul edilen Brezilya'nın son yıllardaki başarılarına da vurgu yaptı. Brazilya'nın tarihinin en iyi yeşile sahip çıkma çabası içine girdiğini belirten National Geographic, bunu önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.
Çevre bilinci seçim propagandalarına da girdi
Öte yandan Dünya Günü, ABD'de Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında artan kutuplaşmaya da ilginç bir boyut kazandırdı. National Geographic'in hazırladığı bilinçlendirici reklam kampanyasında Temsilciler Meclisi Başkanı ve Demokrat Parti'nin ağır toplarından Nancy Pelosi ile Cumhuriyetçi Parti'nin önemli isimlerinden ve eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newton Leroy Gingrich bir araya gelerek kamuoyunu küresel ısınma konusunda beraber çalışmaya davet etti.
Dünya Günü, hâlâ kıran kırana devam eden başkanlık ön seçimlerinde de yer aldı. Senatör Hillary Clinton, Bush yönetiminin kötü çevre politikalarına bir son vermeyi vaat ederken rakibi Barack Obama, "Washington'daki liderler gezegenimiz için iyi olanları, enerji sektöründeki arkadaşlarının iyiliğine feda etmişlerdir" dedi. Cumhuriyetçi Parti'den başkanlık adaylığı kesinleşen John McCain ise küresel ısınmaya gerçekçi çözümlerin bulunması gerektiğine vurgu yaptı ve Bush yönetimini kesin bir dille eleştirmekten kaçındı. Bush yönetimi ise salı günü yeni çevre planını açıkladı. Özellikle küresel ısınmaya karşı ilgisiz tutumuyla eleştirilen Beyaz Saray, yeni planla ABD'nin yabancı petrole bağımlılığını ve sera gazı salımını azaltmayı hedefliyor.
İsviçre ve çevre bilincinde lider
1. İsviçre2. Norveç3. İsveç4. Finlandiya5. Kosta Rika6. Avusturya7. Yeni Zelanda8. Litvanya9. Kolombiya10. Fransa
Türkiye Ürdün ve Mısır'ın gerisinde
65. El Salvador66. Cezayir67. İran68. Çek Cumhuriyeti69. Guatemala70. Ürdün71. Mısır72. Türkiye73. Honduras74. Makedonya75. UkraynaKaynak: Yale ve Columbia üniversiteleri
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=95508&KOS_KOD=17
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013