18.04.2008 NTVMSNBC
ADANA - Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) Tür Koruma ve İzleme Programı Sorumlusu İlker Özbahar, Türkiye’nin, Avrupa, Afrika ve Asya arasında özel konuma ve barındırdığı çok çeşitli yaşam alanlarına sahip olduğunu söyledi.
Bir bölümünde Avrupa’dan devam eden ormanlar, bir bölümünde kurak Asya’nın içlerine uzanan bozkır ve yarı çöller, bir bölümünde Akdeniz’in kendine özgü bitki örtüsüne sahip olan Türkiye’de farklı bölgelerden köken almış bitki ve hayvan türleri bulunduğunu belirten Özbahar, şöyle konuştu: “Trakya’nın alçak ovaları, Şanlıurfa’nın yarı çölleri, Kars’ın 2 bin metre yükseklikteki yaylaları, 3 bin ve hatta 5 bin metrelere yükselen dağ sıraları ve Alpin çayırları, tatlı, acı ve tuzlu sulu her türden sulak alanlar, yaprakdöken, ibreli, karışık ve subasar ormanlar, Akdeniz Bölgesi’ne özgü makilik ve zeytinlikler gibi birbirinden çok farklı gruplara özgü alanlar, Türkiye’yi adeta kuş cennetine dönüştürüyor. Bu zenginliğin üzerine bir de göç ve kışlama sırasında ülkemize gelen türler eklendiğinde, birçok yörede kuşların görsel şölenine şahit oluyoruz.”
Özbahar, Türkiye’de bugüne kadar tespit edilen yaklaşık 460 kuş türünden 380’e yakınının düzenli olarak görülürken, 320’sinin ürediğini söyledi.
Geriye kalan 60 civarındaki kuş türünün de iki gruptan oluştuğunu belirten Özbahar, “İlk gruptaki kuşlar ülkemizde kışı geçiriyorlar. Diğer gruptakiler de sadece göç sırasında Afrika’ya giderken ülkemizden geçtikleri sırada kısa süreli de olsa beslenmek ve dinlenmek amacıyla konaklıyorlar” dedi.
Türler üzerindeki tehdit
Özbahar, ormanlar ve diğer doğal alanların yerleşim ya da kullanım amaçlı tahribatının Türkiye’nin kuş zenginliğini tehdit eden önemli unsurlar olduğunu söyledi.
Kaçak ve yasa dışı avcılığın da kuş popülasyonlarında önemli düşüşlere neden olduğunu anlatan Özbahar, şöyle konuştu: “Sahip olduğumuz bu zenginliği korumak için doğa koruma çalışmalarının hızlandırılması, yok edilen sulak alanların geri kazanılması ve acilen su politikası geliştirilmesi gerekmektedir. Sulak alanlar, kuşların ve diğer canlıların yaşamsal faaliyetleri için çok önemli merkezler. Türkiye’nin son yıllarda tarımsal sulama ve diğer ihtiyaçları bahane edilerek kurutulan bu alanlar, doğal dengenin temel taşlarından. Konya Ovası’nda sulak alanlar ve göllerin kurutulması taban suyunun düşmesine ve İç Anadolu’nun çölleşmesine sebep olmakta. Ülkemizde en çok suyun harcandığı tarımsal faaliyetlerde acilen verimli ve akılcı su kullanım tedbirlerinin alınması gerekmekte.”
Tehlike altındaki türler
Özbahar, Türkiye’de üreyen 320 kuş türünden 20’sinin neslinin tehdit altında olduğunu bildirdi.
Kara akbaba, toy, tepeli pelikan, uludoğan ve telli turnanın bu türlerden bazıları olduğunu söyleyen Özbahar, bunların korunması için değişik kurumların yürüttüğü çalışmaların her geçen gün boyutu artan çevre tahribatı nedeniyle yetersiz kaldığına dikkati çekti.
http://www.ntvmsnbc.com/news/443294.asp
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013