YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2008

İnci Kefalinin Zorlu Yolculuğu Başladı

  • Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefalinin, üreme alanı olan akarsulara göçünün başlaması nedeniyle av yasağı başladı.

    15.04.2008 NTVMSNBC

    VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, inci kefalinin, Van’ın yeni bir markası haline geldiğini, bunun da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

    İnci kefali av yasağı döneminin her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında uygulanmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Sarı, bu yasağın geçmiş yıllardan farklı olarak daha güçlü bir kamu desteğiyle uygulanacağını kaydetti.

    Prof. Dr. Sarı, bazı kesimlerin av yasağının 15 Nisan’da başlamasına tepki gösterdiğini belirterek, inci kefalinin nisan ayı başından itibaren sürüler halinde akarsu ile göl suyunun karıştığı noktalarda toplanmaya başladığını bildirdi.

    Balıkların vücutlarında tuzlu ve sodalı sudan, tatlı suya geçişi kolaylaştıracak adaptasyonun sağlanması nedeniyle burada bir süre beklediğini anlatan Prof. Dr. Sarı, daha sonra balıkların sürüler halinde, su sıcaklığının üreme için uygun hale gelmesiyle birlikte akarsuya doğru göç etmeye başladığını dile getirdi.

    Prof. Dr. Sarı, bu yasağın 15 Nisan’da uygulanmaması durumunda, balığın bu toplanma noktalarında kolaylıkla avlanabileceğine işaret etti.

    Av yasağı kampanyası

    15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında uygulanacak av yasağıyla ilgili çeşitli çalışmalar ve kampanyalar yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Sarı, 18 kuruluşun katılımıyla Valilik koordinasyonunda, bir komisyon toplantısı yapıldığını, toplantıda alınacak önlemlerin görüşüldüğünü kaydetti.

    Prof. Dr. Sarı, bu çalışmanın yanı sıra, Doğa Gözcüleri Derneği olarak da inci kefali göçünün yoğun olarak yaşandığı ilçelerin yerel yöneticilerine ziyarette bulunduklarını, bu ziyaretler sırasında av yasağına yönelik hazırlanan broşürlerin ve kitapçıkların dağıtıldığını bildirdi.

    Av yasağı kampanyası kapsamında hazırlanan ilanların billboardlara asılacağını, kent merkezi ile ilçelerde stantlar kurulacağını anlatan Prof. Dr. Sarı, Doğa Gözcüleri Derneği üyelerinin bu stantlarda av yasağına yönelik bilgilendirme çalışması yapacağını vurguladı.

    “Balığınızı çaldırmayın"

    Prof. Dr. Sarı, av yasağının uygulanmasında her kesime büyük görev düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:
    “Özellikle sokaktaki vatandaşa büyük görev düşüyor. Balığınızı çaldırmayın. Üreme zamanında her bir balığın karnında ortalama 10 bin yumurta var. Bu dönemde yumurtasını bırakmadan avlanmış olan her bir balık kaybedilmiş bir hazinedir. Bu yüzden balığımızı, kaçak olarak avlayanlar, kaçak olarak taşıyanlar ve kaçak olarak satanlar çalmış oluyor. Tüketiciler olarak buna ortak olmayalım.”

    Prof. Dr. Sarı, av yasağının uygulanmasında kurumlar arası koordinasyonun da önemli olduğuna dikkati çekerek, ayrıca inci kefalinin kaçak olarak avlanıp şehirlere taşınmasında kullanılan araçlara da cezai işlem uygulanması yönünde yasal düzenleme yapılmasını istedi.

    Prof. Dr. Sarı, av yasağı döneminde sokakta inci kefali satıldığını gören vatandaşların, durumu “155” polis hattı ile “187” zabıta hattına bildirmelerini istedi.

    Balık popülasyonu arttı

    Prof. Dr. Sarı, 1996 yılına göre, balık popülasyonunda artış yaşandığına işaret ederek, “1996 yılında 15 bin ton avcılığın 12 bin tonunu, kaçak avcılık oluşturuyordu. Ancak geçen yıl itibariyle toplam avcılık, 10 bin tona düştü, kaçak avcılık da 4 bin tona geriledi” dedi. Kaçak avcılık miktarının 1996 yılına göre azalmasının sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarı, “Ancak olaya farklı yönden baktığınızda halen 4 bin ton kaçak avcılığın olması üzüntü verici bir tablodur. Bu yıl kaçak avcılığın 3 bin tona inmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

    İnic kefali

    Yaşamını gölün tuzlu-sodalı sularında sürdürür. Ancak tuzlu-sodalı sularda yumurta bırakamadığı için ilkbahar aylarında büyük sürüler oluşturarak akarsulara göç eder. Akarsular üzerinde bulunan doğal ve yapay engelleri aşmak için büyük bir mücadele verir. Bazen şelaleleri tırmanmak zorunda kalır. Yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar Van Gölü’ne döner. Akarsularda yumurtadan çıkan inci kefalı yavruları da kısa bir süre sonra göle geçerler.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/442890.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu