YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Mart 2008

'Muğla'da 12 Milyon Çam Tehdit Altında'

  • AKP hükümetinin ormanlık alanların turizme açılması için TBMM'ye sunduğu yasa değişikliği tasarısı kabul edilirse Muğla'da 8 bin 350 hektar ormanın turizme açılacağını ve 12 milyon 525 bin çamın yok olacağını söyleniyor.

    27.03.2008 Radikal

    MUĞLA - AKP hükümetinin ormanlık alanların turizme açılması için TBMM'ye sunduğu yasa değişikliği tasarısı Bodrumluları kızdırdı. Değişiklik kabul edilirse Muğla'da 8 bin 350 hektar ormanın turizme açılacağını ve 12 milyon 525 bin çamın yok olacağını söyleyen çevreciler öfkeli.

    AKP, Turizmi Teşvik Kanunu'nda 2004 yılında değişiklik yaparak, tüm ormanlık alanların turizme açılabilmesini sağlamıştı. Ama bu değişiklik 'Ormanların orman olarak kalmasında üstün kamu yararı vardır' diyen Anayasa Mahkemesi'nden döndü. Bunun üzerine hükümet yeni bir değişiklik tasarısı hazırlayıp geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sundu. Değişiklik kabul edilirse, herhangi bir ildeki ormanlık arazilerin yüzde 1'i turizme açılabilecek. Bunun Muğla'da 8 bin 350 hektar yani 12 milyon 525 çamın yok edilmesi anlamına geldiğini söyleyen çevreci örgütler eylem hazırlığında.

    'Var olan tesisler boşken...'

    Orman Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık tepkili: "1950 yılından bu yana sistematik olarak çıkartılan yeni orman afları ve yasalarıyla 2 milyon 798 bin hektarlık ormanlık alanın yüzde 56'lık bölümü devlet eliyle yok edildi. Ormanlara kereste gözüyle bakan siyasetçiler yüzünden ekolojik denge bozuldu."

    Ormanlar konusunda daha önce hükümete geri adım attırabildikleri anlatan Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Cüneyt Karaloğlu 45 kurum ve örgütle yine her tür hukuki girişimi ve eylemi yapmaya kararlı olduklarını söyledi. Karaoğlu'na göre değişiklik yasalaşırsa Muğla'yı karanlık bir tablo bekliyor: "AKP bunu hep yapıyor. Çünkü niyetleri ortada. Turizmde mevcut tesisleri doğru dürüst çalıştırıp dolduramazken, nitelikli turistin sayısı her geçen gün azalırken yeni orman alanlarını turizm imarlarına açıp eskilerini atıl hale getirmeye çalışıyorlar. Yüzölçümünün yüzde 68'i ormanla kaplı Muğla'da 835 bin hektarlık çam ormanı var. Tasarı gerçekleşirse, 8 bin 350 hektar ormanlık alan turizme tahsis edilecek. Bu da 12 milyon 525 bin çam ağacının tehlikede olduğunu gösteriyor."

    Ormanların turizme açılması girişimi, yabancıların da tepkisini çekiyor. Altı yıl önce Çamköy'e yerleşen 52 yaşındaki Clia Wenham ve eşi Dr. Derek Wenham gibi. Tüm çevre eylemlerine destek veren İngiliz çift uluslararası çevre örgütlerinden destek bulmaya çalışacaklarını söyledi. TEMA Vakfı Fethiye Temsilciliği de tasarı yasalaşırsa hukuk mücadelesi başlatacaklarını açıkladı.

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=251301
            

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu