23.03.2008 Radikal
SİNGAPUR/YENİ ZELANDA - Bilim insanları iklimin değişerek sıcaklığın artmasına neden olan karbondioksit gazının (CO2) Güney Okyanusu'ndaki emilim oranını ve Antarktika'daki buzul tabakalarının erime hızını ölçmek üzere dün bir araştırma gezisine başladı. Güney Okyanusu endüstri, güç istasyonları, ulaşım araçları tarafından salınan CO2 oranının artmasını, emerek frenliyor.
Avustralya Bilimsel ve Sanayi Araştırma Örgütü'ne bağlı uzman Steve Rintoul son zamanlarda Güney Okyanusunun CO2'yi emme oranının azaldığının tespit edildiğini ve bunun da iklim değişim sürecini hızlandıracağını söylüyor. Rintoul ve ekibi bu savın doğru olup olmadığını anlamak için denizde ne oranda karbondioksit biriktiğini ölçecek.
'İklim kaosu çıkabilir'
Avustralyalı, Fransız, İngiliz ve Amerikalı bilim insanlarının oluşturduğu araştırma grubu Tazmanya'nın Hobart şehri ve Antarktika arasında Güney Okyanusu'nda yaklaşık bir ay süresince ölçümler yaparak değişimleri tespit edecek ve bu değişimlerin küresel iklim üzerindeki olası etkilerini araştıracak. Güney Okyanusu aynı zamanda gezegendeki ısının hareketini sağlayan okyanus akımlarının da önemli bir parçası. Araştırmacılar tuzluluk, ısı, CO2 oranlarını ölçecek. Yolculukta denizin dibine 4.5 km. inebilen bir aygıt sayesine su numuneleri toplanacak. Araştırmacılar bu numuneler üzerinde uygulanacak en önemli testin Antarktik denizinin dibindeki tuzluluk oranının ölçümlenmesi olduğunu belirtiyor. Doğal düzene göre Atlantik Okyanusu'nun suyu çok soğuk ve tuzlu olduğundan yoğunlaşarak dibe çöküyor, Atlantik Okyanusu'nda var olan bu çökme yüzeydeki sıcak suyun dünyanın çevresinde dolaşmasını sağlıyor. Steve Rintoul yapılan son araştırmalarda dipteki suyun tuz oranında azalma tespit edildiğini ve bu akımların yavaşlaması ya da durması durumunda tam bir iklim kaosunun ortaya çıkabileceği uyarısını yapıyor.
Yepyeni dev türler keşfedildi
Antarktika'da, Yeni Zelanda sularında kapsamlı bir araştırma yürüten bir başka ekip ise, deniz altında yaşayan bazı canlı türlerinin devasa boyutlarda olduğu tespit etti. Yeni Zellanda deniz bilim uzmanı Don Robertson 3 bin 200 kilometrelik alanda elli gün süren araştırmada devasa deniz salyangozları, dört metrelik dokunaçları olan denizanası, dev deniz yıldızları bulunduğunu açıkladı.
Robertson toplanan 30 bin örnek arasında bir çok yeni tür ve bilinmeyen organizmalar olduğunu söyledi. Uluslararası Kutup yılı programı kapsamında, 23 ülkeden bilim insanları, on araştırma gezisinde güneydeki buz kıtasının deniz yaşamını gözlemleyecek. Yeni Zelanda'nın balıkçılıktan sorumlu bakanı Mary Livingston yeni türlerin keşfini olağanüstü olarak niteledi. ( Reuters, ap )
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=250910
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013