29.02.2008 CNN Türk Fergün Atalay
Türkiye'nin nükleere gerçekten ihtiyacı var mı? Enerjide dışa bağımlılık sorunu nükleer ile çözülür mü? Bu alanda da görüşler farklı. Türkiye yaklaşık 50 yıldan sonra nükleer santral konusunda bir dönemeçte. İhale süreci tamamlandıktan sonra ilk olarak yer lisansı bulunan Mersin Akkuyu'da daha sonra da Sinop'ta çalışmalar başlayacak. Ancak hala tartışmalar var. Tartışmaların odağında 11 maddelik Nükleer Santral Yasası ve nükleer enerjinin Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılık sorununu çözüp çözemeyeceği konusu var. Nükleer Santral Yasası 9 Kasım 2007'de kabul edildi. Nükleer karşıtları da taraftarları da yasayı yetersiz buluyor. İTÜ Enerji Ens. Em. Öğr.Üyesi Prof. Dr. Şarman Gençay: "Bu kanunla, bu anlayışla, bu politikalarla nükleer teknolojiye girilmez."
Yeditepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Ali Nezihi Bilge: "Yasada bir çok nokta atlanmış durumda veya ilerde yönetmeliklerle yapılabilir kanaatiyle ertelenmiş durumda. Dolayısıyla bazı eksikler mevcut, özellikle hangi teknoloji konusuna girilmemekte" Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Tahir Çiçekçi: "Yasada o kadar belirsizlik var ki. Atıkların nereye konulacağı belli değil, bunun maliyetinin halka yüklenmesi söz konusu." Türkiye'nin ihtiyacı nükleerden karşılanabilir mi? Türkiye'nin her yıl yüzde 1.6 oranında artan enerji ihtiyacı nükleerden karşılanabilir mi? Nükleer santraller, enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı olan Türkiye'yi rahatlatır mı? İTÜ Çevre Müh. Öğr. Üyesi İlhan Talınlı: "Rusya'ya bağımlılık İran'a bağımlılık... Ah İran kesti ah öbürü kesti... Siz zaten bağımsız değilsiniz ki santral yüzünden mi bağımsız olacaksınız. Paranızla mı bağımsızlığını teyit edeceksiniz?"
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitü Müdürü Sıddık İçli: "Yatırımlarda temkinli olup, nükleer enerjiden bütün elektriğimizi üreteceğiz hayaline kapılmamız lazım."
Şarman Gençay: "Dünya elektriğinin yüzde 16'sı nükleerden karşılanıyor...Ve bu 20 yıldır böyle. 20 sene içinde elektrik enerjisi iki katına çıktı... Demek ki nükleer reaktörler elektrik üretimini artırıyor." Nükleer santral yapımı sürecinde, ihalenin ilk aşamasını değerlendirme süreci oluşturuyor ve bunun en az iki ay sürmesi bekleniyor. İki ayın sonunda ihaleye katılmak isteyen firmalardan teklifler alınmaya başlanacak... İhalenin sonucu da yine yaklaşık iki ay içinde belli olacak. 2008 yılının ikinci yarısından sonra santral konusunda somut adımlar atılmaya başlanacak.
http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=433124
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013