YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 15 Eylül 2015

Küresel ısınma NASA’yı da etkiliyor

  • Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinde görülen artış, NASA’nın tesislerini de etkiliyor.

    İklim değişikliği havayı ısıtıyor, buzulları eritiyor, suları yükseltiyor. Özellikle deniz seviyesindeki değişiklik, sahil kesimindeki yerleşimleri tehdit ediyor. Deniz seviyesi Sanayi Devrimi’nden bugüne yaklaşık 20 cm yükseldi. Artış hızıysa son yirmi yılda ikiye katlandı. Araştırmalar, iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları başarılı olsa da, deniz seviyesindeki artışın dünyanın belli kesimleri için geri dönülemez noktada olduğunu belirtiyor. 

    Bu konudaki ilk şikayetler Pasifik’teki ada devletlerinden gelmişti. Tuvalu, Kiribati, Mikronezya gibi ülkeler yükselen deniz seviyesi nedeniyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca, bu ülke vatandaşlarının önümüzdeki 10 yıl içinde adalardan tahliye edilmesiyle ilgili planlar yapıldı. 

    Tabii ki küresel ısınma sadece yüzölçümleri küçük ada devletleri için büyük bir sorun değil. Uzmanlık alanı kara ve denizlerden çok daha yukarıda olan NASA bile su seviyesindeki değişiklikten etkileniyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tesislerinin Florida’daki meşhur Kennedy Uzay Merkezi dahil olmak üzere üçte ikisi ortalama deniz seviyesinden 2-12 metre yükseklikte bulunuyor. NASA’nın İklim Uyumu Bilim Araştırmaları Çalışma Grubu, deniz kıyısındaki beş tesis için 2050’ye kadar su seviyesinin 13-69 cm arasında yükseleceğini tahmin ediyor. Kıyıda her 10 yılda bir yaşanan su baskınlarının da çok daha sık gerçekleşmesi bekleniyor. 

    NASA’nın üslerini ülkenin iç bölgelerinde güvenli bir alana taşıma planı, en azından şimdilik yok. Çünkü uzay mekiğinin kalkışı esnasında yaşanacak kazaların yarattığı etkiyi minimumda tutmak için mekiğin yüksek nüfus yoğunluğuna sahip topraklar üzerinde değil, deniz üzerinde yol alması gerekiyor. Bu nedenle Florida’daki üsleri taşımak yerine önleyici çalışmalar yapmaya öncelik veriliyor. Altyapıyı ve binaları güçlendirmek, akıllı binalar tasarlamak kadar, laboratuvarları üst katlara taşımak gibi pratik çözümler de düşünülüyor. Sahil hattında kalması gereken fırlatma üniteleri içinse kumsalı yeniden genişletmek, denizdeki setleri güçlendirmek gibi rutin çalışmalar yapılacağı belirtiliyor.

    Su seviyesidenki birkaç santimlik değişim neden bu kadar geniş bir alanı etkiliyor?
    Bunun iki sebebi var:
    - Denizlerdeki su seviyesi eşit şekilde yükselmiyor. Rüzgarlar ve akıntılar nedeniyle bazı bölgelerde yoğunlaşmalar meydana geliyor. Ortalama su seviyesi yükseldikçe, bu yoğun bölgelerdeki su seviyesi artışı hayatı tehdit edecek dereceye ulaşmış oluyor.
    - Deniz seviyesi dikey olarak yükselse de etkileri yatay olarak hissediliyor. Yaklaşık bir hesapla, deniz seviyesinin 1 cm yükselmesi, sahillerde 1 metrelik kayıp anlamına geliyor. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu