YUKARI

Keşfet

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2014

Su geçirmezlik bir sihir mi?

  • Yağmurdan korunmamızı sağlayan pek çok giysi, hayvanlar ve bitkiler dünyası örnek alınarak geliştiriliyor.

    Yağmurlu bir havada dışarıda olmak pek hoşumuza gitmeyebilir. Neyse ki yağmurluğumuzu giyip şemsiyemizi açıyor ve ıslanmaktan korunuyoruz. Peki, şemsiyemizin üzerinden sular süzülürken bunun nasıl gerçekleştiğini hiç düşündünüz mü? Niye bazı kumaşlar su geçirirken diğerleri ıslanmamızı engelliyor? Bu konuda doğadan öğrendiğimiz birkaç hile var. Gelin birlikte göz atalım:

    • Göllerde suyla haşır neşir halde yaşayan ördekler, ıslanmayı pek de dert etmez. Çünkü tüyleri yağlı bir salgıyla kaplıdır. Böylece suya dalan ördek dışarı çıktığında sular tüylerinin üzerinden süzülür gider. Böylece ördeğin tüyleri kuru kalır ve ördek üşümeden avlanmaya devam eder.
    • Sadece hayvanların değil, bazı bitkilerin de yüzeyi su geçirmezdir. Bazı bitkilerin yaprakları mumlu bir zarla kaplıdır. Bu zar, suyun yüzeyde durmasını engeller ve akıp gitmesini sağlar. Bitkilerin hayatta kalması için bu zar çok önemlidir çünkü yüzeyi kaplayan su fotosenteze engel olur. Bu zar sayesinde yüzeyindeki fazla sudan kurtulan bitki hem sağlıklı şekilde fotosentez yapar hem de bünyesindeki suyun buharlaşmasını engellemiş olur. 
    • Bazı malzemeler sadece sudan değil darbelerden de korur. Kınkanatlı böceklerin kanatları hem su geçirmezdir hem de çok dayanıklıdır. Kutikula denilen bu sert kaplama, hayvanlar dünyasının en dayanıklı malzemelerindendir.