YUKARI

Keşfet

Eklenme Tarihi: 24 Aralık 2012
kar

Kar neden yağar?

  • Kış mevsimi geldi, havalar soğudu ve artık kar yağmaya başladı… Bembeyaz, yumuşacık karların arasında yuvarlanmak, kartopu oynamak, kardan adam yapmak gibisi yok, öyle değil mi? Peki bu en sevdiğimiz kış eğlencesi nasıl oluşuyor biliyor muyuz? Gelin, hep beraber öğrenelim…

    Merhaba Arkadaşlar!

    Bulutların bulundukları yüksekliklerdeki hava, yeryüzündeki havadan çok daha soğuktur. Kış gelip de yeryüzünde havalar soğuduğunda, su yine de buharlaşmaya devam eder. Buharlaşan su yavaş yavaş atmosferin üst katmanlarına doğru yükselir.
    Ama oradaki sıcaklık o kadar düşüktür ki, su buharı sıvı hale geçmeye fırsat bulamadan doğruca katı kale geçer ve böylelikle "buz kristallerini" oluşturur. Buz kristalleri altıgen bir şekil içindedir ve her bir buz kristali bir diğerinden farklıdır. Bu buz kristalleri ise birbirlerine yapışarak kar tanelerini oluştururlar.

    Bazen kar yağışı lapa lapa olur, bazense karla karışık yağmur şeklinde olur. Kar tanelerinin yeryüzüne düşerken yağmura dönüşmesinin sebebi, yeryüzüne olan yolculukları sırasında kendilerini eritecek kadar sıcak hava katmanlarından geçmeleridir. Eğer geçtikleri katmanlar hep soğuksa hiç erimeden kar olarak kalırlar. Kar taneleri o kadar hafiftir ki, 3000 metreden yere inmeleri yaklaşık 2 saat alabilir, ve güneş ışığını tamamen yansıttıkları için beyaz görünürler.

    Dolu yağışı, sert ve ağır buz topları şeklinde olur. Bu yağış şekli genellikle ılıman iklimlerde ve bahar aylarında görülür. Havalar ısındıkça yeryüzünden atmosfere su buharı yükselir ve bazen bu su buharı hava akımları nedeniyle çok yükseklere, 12.000 metre civarına kadar çıkar. Atmosferin o bölümünde hava sıcaklığı -50 °C kadardır ve bu yüzden su buharı hemen buz kristallerine dönüşür. Onlar da birleşerek buz tanelerini oluşturur.

    Bu buz taneleri, kar tanelerinden çok daha ağırdır. O yüzden yeryüzüne çok hızlı düşerler. Çok hızlı oldukları için, bulutla yeryüzü arasında sıcak hava olan bir bölge olsa bile erimeye fırsat bulamazlar. Bu şartların aynı anda oluşması çok ender olduğu için dolu yağışı çok nadir görülür ve olduğunda da çok kısa sürer.

    "Kar yağdığında hava ısınır" sözü aslında çok doğru değildir çünkü karın yağabilmesi için yeryüzündeki havanın ısınması gerekir. Kar yağmadan önce yeryüzündeki hava daha sıcak olur ama kar yağarken bu sıcaklık düşer.

    Kar yağışı kış aylarında bitki örtüsü için çok önemlidir. Bitkilerin üzerinde ince bir hava tabakası bırakarak bu bölgeyi 0 °C olacak şekilde örter. Kış boyunca toprak ve bitkileri donmaktan korur, tarım toprağını nemli tutar. Aynı zamanda kar, yeryüzü ve yeraltı sularının ana kaynağıdır. Dağlara düşen karlar ilkbahar aylarında sıcaklığın artmasıyla eriyerek nehirlere ulaşır.

    Haydi bakalım çocuklar, berelerimizi, eldivenlerimizi giyiyoruz ve hep birlikte kar topu oyunuyoruz!