YUKARI

Sürdürülebilirlik Kütüphanesi

Yazar: Scott Kellog - Stacy Pettigrew | Eklenme Tarihi: 31 Mart 2014

Şehirdekiler için Sürdürülebilir Yaşam Rehberi

  • Günlük hayatınızda sürdürülebilir yaşam ilkelerine göre hareket etmeye çalışıyor ama attığınız adımları yine de yeterli bulmuyor musunuz? Şehirdekiler için Sürdürülebilir Yaşam Rehberi, aradığınız kitap olabilir.

    Şehirdekiler için Sürdürülebilir Yaşam Rehberi
    Scott Kellog - Stacy Pettigrew
    Çeviri: Egemen Özkan

    Sinek Sekiz Yayınları
    187 sayfa

    Günlük hayatınızda sürdürülebilir yaşam ilkelerine göre hareket etmeye çalışıyor ama attığınız adımları yine de yeterli bulmuyor musunuz? Şehirdekiler için Sürdürülebilir Yaşam Rehberi, aradığınız kitap olabilir.

    Geri dönüşüm, atıkların değerlendirilmesi, temiz enerji kaynakları gibi pek çok konuyu inceleyen bu kitabın adı, içeriğini de son derece net şekilde yansıtıyor. Sonuçta pek çoğumuz hayatımızı kırsaldan uzakta geçiriyoruz. Şehir hayatının nimetleri tartışılmaz fakat kentli yaşam döngüsü bizi pek çok doğal seçenekten uzak tutuyor. İşte Şehirdekiler için Sürdürülebilir Yaşam Rehberi, bu konuda bize yol göstermeye, evimizin bahçesinde, balkonunda, çatısında neler yapabileceğimizi öğretmeye çalışıyor.

    Kitap, beş ana bölümden oluşuyor: Gıda, Su, Atık, Enerji, Biyolojik İyileştirme.

    Gıda bölümünde, yeni besin kaynakları yetiştirmek ve yaratmak için farklı yöntemler paylaşılıyor. Tavuk kümesi kurmak ve ağaç dikmek gibi geleneksel fikirler, ağaç kütüğünde mantar yetiştirme ve böcek yetiştiriciliği gibi daha az duyulan modellerle tamamlanıyor. Mahalle bahçeleri, balkonda sebze yetiştirme gibi şehir hayatına kolaylıkla uygulanabilecek fikirlerle gıda güvenliğinin sağlanması da yine bu bölümün konuları arasında.

    Su bölümünde sırasıyla, yağmur suyunun biriktirilmesi, arıtılması, depolanması ve kullanılması işleniyor. Dünyamızı bekleyen su kıtlığı düşünülürse, yağmur suyunun çatı giderlerinden akarak doğrudan şebeke suyuna karışmasındansa yeniden kullanılması, ilgi çekici bir fikir olarak ortaya çıkıyor.

    Atık bölümü, kitabın en önemli bölümlerinden biri, çünkü yeniden kullanım konusunda yol gösteriyor. “Atık” kavramını modern toplumların ürünü olarak tanımlayan yazarlar, aşırı tüketimin önüne geçilmemesi ve atıkların doğru şekilde değerlendirilmemesinin, dünyamızı çöplüğe çevirdiğini belirtiyorlar. Farklı malzemelerin geri dönüşümü konusunda yol gösteren yazarlar, özellikle gri su dönüşümüne ağırlık veriyor, çamaşır makinesi suyunun yeniden kullanımı konusunda yol gösteriyor. Kompost yapımı ve seyyar tuvalet inşası da bu bölümün başlıkları arasında.

    Enerji bölümünde, temiz enerji kaynaklarıyla ilgili çok faydalı bilgiler veriliyor. Bahçenizde güneş enerjisiyle çalışan minik bir fırın veya duş kabini yapmak, kendi rüzgar gülünüzle enerji elde etmek, arabanızı atık kızartma yağıyla çalışır hale dönüştürmek, bu bölümde incelenen konular arasında.

    Biyolojik İyileştirme, özellikle toprağın temizlenmesi ve havanın arıtılmasına ayrılmış bir bölüm. Kitabın bu bölümünde, kompost ve bakterilerle toprağın ağır metallerden temizlenmesi ve bu şekilde sağlıklı hale getirilmesi için farklı yöntemler sunuluyor. 

    Şehir hayatınızı daha sürdürülebilir hale getirmenin peşindeyseniz, size de Şehirdekiler için Sürdürülebilir Yaşam Rehberi kitabını okumaya davet ediyoruz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu