YUKARI

Sürdürülebilirlik Kütüphanesi

Eklenme Tarihi: 13 Ocak 2022

Avokado Adası’ndan biyoçeşitliliğe gönderme

  • Neslihan Muradoğlu’nun ilk kitabı ‘Avokado Adası’nda Her Şey Yolunda mı?’ raflarda yerini aldı.

    İletişim sektöründe 30 yıldır kendi tanımıyla hem yöneticilik hem de üreticilik yapan Neslihan Muradoğlu’nun ilk kitabı ‘Avokado Adası’nda Her Şey Yolunda mı?’ raflarda yerini aldı. Paraşüt Kitap’tan çıkan ‘Avokado Adası’nda Her Şey Yolunda mı?’ kitabı küçük bir öyküden yola çıkarak küresel iklim krizinin yarattığı sorunlara dikkat çekiyor. Çizimlerini Mavisu Demirağ, editörlüğünü Paraşüt Kitap’ın kurucu ortakları Eda Doğançay ve Özge Akkaya’nın yaptığı kitabın tasarımı ise Orhan Ata imzasını taşıyor.

    “Öyküyü Tuna kazdı ben yazdım”
    Neslihan Muradoğlu, biyoçeşitliliğin önemine bir gönderme niteliği taşıyan kitabının ortaya çıkışıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Bir çocuk kitabı yazdım çünkü 40 yaşında anne oldum ve kızımı hikâyelerle büyüttüm. Tuna, uykuya dalmayı hep geciktiren bir çocuktu ve anlattığım masalların sınırlarını sürekli zorlardı. ‘Bir tane daha bir tane’ daha derken, klasik masallar bitti ve kendi masallarımı uydurmaya başladım. Babaannemin hikâyelerini anlattım süsleyerek. Sokaklarda, kedisi ve köpeğiyle yaşamayı seçen Deli Bahar’ı anlattım, Arkansaslı Charles, cesur kız Zingarella derken sınırlar Papua Yeni Gine’ye kadar genişledi, Solom’un hikâyesi ortaya çıktı. Öyküyü Tuna kazdı ben de yazdım kısacası… 30 yıldır marka hikâyeleri yazıyorum ama ilk kitabım bir çocuk hikâyesi oldu. Bana göre bu, daha ciddi bir işti. Hikâyeyi önce psikolog rehber danışman dostum Ayşim İncesulu’ya gönderdim. Ondan onay alınca cesaret edebildim.”

    “Hepimiz risk altındayız”
    Sadece Avokado Adası’nda değil dünya yüzünde hiçbir adada işlerin yolunda olmadığına vurgu yapan Neslihan Muradoğlu şöyle devam ediyor: “Küresel iklim krizi ile tetiklenen anormallikler var. Bu anormallikler, başta ada ülkeleri olmak üzere hepimizi risk altında bırakıyor. Avokado Adası’ndaki sorun ise nesli tükenmekte olan Huon ağaç kangurularının bir avokado bahçesini istila etmesi. Bahçenin sahibi Solom’un da herhangi bir Huon’a zarar vermeden bu istilayı önleme çabası. Eğer bu maceraya devam edersem yine ekosistemlerin bütünlüğü, biyoçeşitlilik, küresel ısınma elbette toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili kafa yoracağım.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu