YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 16 Kasım 2012

Sakin Şehirlerde Sakin Yaşamlar

  • Sakin Şehir (Cittaslow), İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşturulmuş bir tanım. Slow Food hareketinden ortaya çıkan bu oluşum, küreselleşmenin getirdiği standartlaşma ve "tek tip" olma durumuna karşı koyarak kendi yerel kimliğini ve özelliklerini korumayı tercih eden kasaba ve kentlerden oluşan bir kentler birliği.

    Sakin Şehirleri daha iyi anlamak için öncelikle Slow Food hareketinin nasıl başladığını anlatmalı…

    Slow Food hareketi, İtalya'nın Roma şehrindeki simgesel meydanlardan biri olan İspanyol Merdivenlerinde uluslararası bir fast food zincirinin bir şubesinin açılmasına karşı gösterilen tepki sonucu ortaya çıkıyor. 1986 yılında yaşanan bu olayla, kent sakinleri kendi yerel yemeklerine sahip çıkıyorlar ve küreselleşmeyle her kente giren çok uluslu şirketlere ve fast food zincirlerine direnç gösteriyorlar.

    Daha sonra, 1999 yılında, Paolo Saturnuni önderliğinde toplanan dört küçük İtalyan kentinin (Orvieto, Greve in Chianti, Bra, Positano) belediye başkanları, Slow Food hareketini kentsel boyuta taşıyacak bir çözüm üreterek Sakin Şehir birliğini kuruyor. İlk olarak İtalya'da başlayan bu hareket giderek yayılıyor ve şu anda 24 ülkede 147 üyeye sahip geniş bir ağa sahip oluyor. Güney Kore’den, Amerika Birleşik Devletleri’ne, Çin’den Fransa’ya yayılan bu birlik sayesinde kentlerin dokusu küreselleşmeye yenik düşmüyor ve yerel değerler korunmuş oluyor.

    Bir kentin Sakin Şehir olabilmesi için sahip olması gereken birtakım özelikler var. Örneğin, nüfusunun 50,000'in altında olması isteniyor. Kentin kendi gelenek, göreneklerini, yemeklerini ve tarihsel kimliğini koruması için bir strateji geliştirebilmesi gerekiyor.

    Bir Sakin Şehir'e gelen ziyaretçiler, o kentin dokusunu, yemeklerini, müziğini ve hikayesini zevk alabilecekleri bir hızda yaşayabilmeliler. Burada amaç, bir yerlere yetişmek için veya bir turist olarak daha fazla yer görmek için oradan oraya koşturmaktan ziyade, içinde bulunduğumuz andan zevk almayı hatırlamak. Sakin Şehirlerde, kente özgü sanatlar ziyaretçilerle paylaşılıyor ve böylelikle dünyaya yeniden tanıtılıyor.

  • Sakin Şehir birliğine üye olan kentler ve üye adayları için 59 tane üyelik kriteri bulunuyor. Bunlar çevre, altyapı, teknoloji, misafirperverlik, farkındalık ve Slow Food projelerine destek gibi başlıklarda toplanmış. Sakin Şehir olmak isteyen kentler, kendi özellikleri ve stratejileri kapsamında bu kriterler çerçevesinde proje geliştirmekle yükümlüler.

    Türkiye'de Sakin Şehir birliğine üye olan ilk kent Seferihisar, 28 Kasım 2009 tarihinde resmi olarak Sakin Şehir sayıldı. 2010 yılında Akyaka, Yenipazar, Gökçeada ve Taraklı kentleri Sakin Şehir olmak için çalışmalarına başladı. 24 Haziran 2011 tarihinde Polonya’da düzenlenen Cittaslow Uluslararası Kongresinde Sakin Şehir olarak ilan edilen kentlerle birlikte Türkiye’deki Sakin Şehir sayısı beşe çıktı ve Türkiye’de Cittaslow Ulusal Ağı kuruldu; Seferihisar ise Türkiye'nin Sakin Şehir Başkenti oldu.

    Bu sene İtalya’nın Novellara Kenti’nde düzenlenen Cittaslow Genel Kurulu’nda Türkiye’den 3 kent daha Sakin Şehir logosu aldı. Birliğe katılan Vize, Perşembe ve Yalvaç kentleriyle birlikte Türkiye’deki Sakin Şehirlerin sayısı sekize yükseldi.

    Türkiye'de giderek aktifleşen Cittaslow Ulusal Ağı, 2013 yılında Cittaslow Genel Kurulu etkinliğini Türkiye'de ağırlayacak. Haziran ayında Seferihisar'da gerçekleşecek etkinlik dört gün sürecek.

    Sakin Şehir hareketiyle ilgili daha fazla bilgi için Cittaslow Türkiye web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    www.cittaslowturkiye.org

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu