YUKARI

Çevre Koruma

Yazar: Kübra Tütüncü, Prof. Dr. Veli Deniz | Eklenme Tarihi: 05 Mart 2009

Hangisi Daha Yeşil, Hangisi Daha Çevre Dostu?

  • Plastikler hayatımızın her aşamasında yanı başımızdalar. Sabahları kullandığımız diş fırçalarımızdan, günün sonunda taşıdığımız çöp torbalarına kadar hep bizimle birlikteler.

    Plastikler hayatımızın her aşamasında yanı başımızdalar. Sabahları kullandığımız diş fırçalarımızdan, günün sonunda taşıdığımız çöp torbalarına kadar hep bizimle birlikteler.

    “Plastiklerin geçmişiyle ilgili önemli birkaç kilometre taşından bahsedecek olursak; ilk plastik sandviç paketlerinin 1957 yılından itibaren kullanılmaya başlandığını, PET (polietilen tereftalat) soda şişeleri için 1973’te ilk kez patent alındığını görüyoruz.

    Geçen bu 35 yıl içinde PET şişelerin günlük yaşantımızda büyük bir yer tuttuğunu ve böyle devam edeceğini söyleyebiliriz. Plastik malzemeler, çevresel etkilerine dikkat edilmeksizin, yavaşça günlük yaşamımızın vazgeçilmez parçası haline geldiler.

    Her yıl dünya çapında yaklaşık olarak 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik torba kullanılmaktadır. Bu miktar tahminen her dakikada 1 milyon plastik torbanın kullanımı demektir. Bu da bize günlük yaşantımızın yavaşça nasıl plastikleştiğini daha açıkça göstermektedir. Ancak üzücü olan, plastiklerin bu kadar “kaçınılmaz ve korkunç” bir şekilde hayatımıza girmesi değil, henüz plastik geri dönüşüm oranlarının istenilen düzeye ulaşmamış olmasıdır.

    Geri dönüşümü olanaklı plastiklerde bile geri dönüşüm miktarları çok düşük düzeylerde kalmaktadır. Bulunuşlarından beri plastik malzemeler tüketiciler tarafından gittikçe daha fazla kullanılmaktadır[1]. Bilim adamları, teknologlar bir yandan yeni plastik malzemeler geliştirmekte, öte yandan mevcut malzemelerin dayanımlarını artırmak için çaba harcamaktalar. Ancak, bu malzemelerin kullanımı tamamlandığında, atıkların giderimi (bertarafı) önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.”

    Kübra Tütüncü (İTÜ Fen Bil. Enstitüsü)
    Prof. Dr. Veli Deniz (Kocaeli Ün. Kimya Müh. Bölümü)

    Bu yazı Geri Dönüşüm Dergisi'nin Mart - Nisan 2008 sayısında yayınlanmıştır.
    Yazının tamamına PDF olarak ulaşmak için tıklayınız.

    Geri Dönüşüm Dergisi'ne internetten ulaşmak için: http://www.geri-donusum.com

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu