YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2024

Uçaklar daha yavaş uçmalı

  • Bilim insanları, karbon emisyonlarını azaltmak için uçakların yüzde 15 daha yavaş uçması çağrısında bulundu.

    Bilim insanları, havacılık sektöründe karbon emisyonlarını düşürmek amacıyla uçakların yüzde 15 daha yavaş uçması gerektiği ile ilgili bir öneride bulundu. Bu öneri, uzun mesafeli uçuşlar için seyahat sürelerinin uzaması anlamına geliyor. Ancak uzmanlara göre bu hız düşüşü, yakıt tüketimini yüzde 5 ila yüzde 7 oranında azaltarak iklim krizine karşı önemli bir adım olabilir.

    Hedeflere ulaşmak zorlaşıyor
    Çağrıda, ‘Hızlı ve kararlı önlemler alınmazsa, 2050’ye kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşma fırsatını kaybedebiliriz ve bu da, gerekli teknolojik ve ticari dönüşümleri geciktirebilir’ ifadesi yer aldı. Araştırmacılar, havacılıkta yakıt tüketimini azaltmak için yeni uçak teknolojileri ve operasyonel verimlilik gibi geleneksel yöntemlere dikkat çekiyor.

    ‘Uçak emeklilik yaşı 30’dan 15’e düşürülsün’ önerisi
    Uzmanlar, geleneksel önlemlerin 2050 yılına kadar yakıt tüketiminde yüzde 22’ye varan bir azalma sağlayabileceğini ön görüyor. Ancak daha büyük bir değişim gerektiren cesur önlemlerle bu azalma oranı yüzde 50’ye kadar çıkabilir. Önerilen ilk cesur adım ise, uçak emeklilik yaşının 30’dan 15’e düşürülmesi ve filo yenileme çalışmalarının hızlandırılması.

    Yolculuk sürelerinin uzaması olumsuz karşılanabilir
    İkinci önemli önlem olarak, uçakların uçuş hızlarının yaklaşık yüzde 15 oranında azaltılması öneriliyor. Bu sayede, yakıt tüketimi yüzde 5 ila yüzde 7 arasında düşürülebilir. Ancak bu durum, yolculuk sürelerinin uzaması nedeniyle yolcular arasında olumsuz karşılanabilir.

    Yakıt tüketiminde yüzde 4 - 7 azalma sağlanabilir
    Araştırmacılar, daha fazla uçağın tasarım aralığına uygun uçuş yapmasının da yakıt tüketiminde yüzde 4 ile 7 arasında bir azalma sağlayabileceğini belirtti. Bu ve diğer önlemlerle havacılık sektöründe karbon emisyonlarını düşürmek ve iklim krizine karşı daha etkili bir mücadele vermek mümkün olabilir.

    Uçuş korkusu yaşayanlar için olumsuz bir gelişme
    Uçuş sürelerinin uzaması, uçuş korkusu yaşayanlar için olumsuz bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Araştırmalara göre, aerofobi olarak bilinen uçuş korkusu her 10 kişiden birini etkiliyor. Uzun uçuş süreleri bu kişilerin kaygı ve panik atak riskini artırabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu