YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 24 Eylül 2024

İklim eylemi yetersiz kalıyor

  • Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliğiyle mücadelede bilim ve teknolojinin tek başına yeterli olmadığını ve acil, iddialı eylemlerle küresel iş birliğinin hayati önem taşıdığını belirtti.

    Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından Cenevre'de yayımlanan ‘Bilimde Birleşmek: İklim Eylemini Yeniden Başlatın’ başlıklı raporda, küresel sıcaklık artışını sınırlamak için mevcut çabaların yetersiz olduğu ortaya kondu. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma gibi küresel zorluklarla başa çıkmak için bilim ve teknolojinin yeterli olmadığını, daha geniş kapsamlı eylemler ve iş birliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

    Sera gazı yoğunlaşmaları rekor seviyelere ulaştı
    WMO'nun raporuna göre, insan faaliyetleri nedeniyle atmosferdeki sera gazı yoğunlaşmaları rekor seviyelere ulaştı ve bu durum, küresel sıcaklık artışını hızlandırıyor. Raporda, mevcut politikalar altında bu yüzyılda küresel sıcaklık artışının 3 santigrat dereceyi bulma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. Bu sıcaklık artışının, kalkınma kazanımlarını tersine çevirebileceği ve hem insan sağlığı hem de gezegenin geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

    Küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlama şansı düşük
    Paris Anlaşması'na göre küresel sıcaklık artışını 1.5 dereceyle sınırlamak hedefleniyor. Ancak WMO raporunda, bu hedefe ulaşma olasılığının yalnızca yüzde 14 olduğu belirtildi. Mevcut politikalar ve Ulusal Katkı Beyanlarıyla, küresel sıcaklık artışının 3 dereceye kadar çıkabileceği uyarısında bulunuldu. 2030'a kadar küresel sera gazı emisyonlarının ciddi ölçüde azaltılması gerektiği kaydedilirken, iklim değişikliğini sınırlandırmak için daha fazla eylemin şart olduğu ifade edildi.

    “Bugün aldığımız kararlar geleceğimizi belirleyecek”
    WMO, sürdürülebilir kalkınma ve afet risklerini azaltmak için acil ve iddialı eylemlere duyulan ihtiyacın altını çizdi. Genel Sekreter Saulo, "Bugün aldığımız kararlar, geleceğimizi belirleyecek. Daha iyi bir dünya mı inşa edeceğiz yoksa bir çöküşle mi karşılaşacağız?" diye sordu. Raporda ayrıca gelişmiş teknolojiler ve yapay zekânın iklim mücadelesinde katkı sağladığı ancak karmaşık bir dünyada bu sorunların çözümü için farklı bilgi, deneyim ve bakış açılarının bir araya getirilmesi gerektiği vurgulandı. Saulo, uluslararası iş birliğinin ve çok yönlü eylemlerin hayati olduğunu belirterek yalnızca bilim ve teknolojiye bel bağlanmasının yetersiz olacağını dile getirdi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu