YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 30 Ocak 2024

Endemik bitki türlerimizi kaybediyoruz

  • Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi akademisyenlerinin yaptığı araştırmalar, iklim değişikliğinin endemik bitki türlerine zarar verdiğini belirledi.

    Batı Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin farklı noktalarındaki sulak alanlarda yapılan çalışmalar, endemik bitki türlerinin azaldığını ve doğal bitki örtüsünün istilacı yabancı türler nedeniyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Araştırmacılar, iklim değişikliğinin endemik bitki türlerinde ve doğal bitki örtüsünde değişimlere neden olduğunu ve bu değişimlerin ciddi bir kaybolma riski taşıdığını belirledi. Sulak alanlarda yapılan turizm amaçlı müdahalelerin, bitki türlerinin yok olmasına yol açtığını vurgulayan bilim insanları, sulak alanların korunarak dirençli hale getirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

    Ekolojik dengeye uygun hareket edilmeli
    Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Herbaryumu Küratörü Prof. Dr. Necmi Aksoy, sulak alanlarda ekolojik dengeye uygun hareket etmenin önemine dikkat çekti. Aksoy, iklim değişikliğine bağlı olarak sulak alanlarda görülen bitki azalmaları ve yabancı bitki istilalarına karşı bilimsel çözümlerin önemli olduğunu belirtti. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Neval Güneş Özkan ise işgalci bitki türlerinin, iklim değişikliği etkisiyle Türkiye'nin farklı bölgelerine yayıldığını ve bu durumun biyolojik çeşitliliği tehdit ettiğini ifade etti. Türkiye'nin 12 bine yakın endemik türe ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde, bu türlerin korunması ve sulak alanların doğru bir şekilde yönetilmesi büyük bir önem taşıyor. Araştırmanın sonuçları, sulak alanların korunması, ekolojik dengeye uygun müdahaleler ve iklim değişikliğine karşı dirençli bitki türlerinin desteklenmesi gerekliliğini vurgulayarak, bu alanda daha fazla bilinç ve çaba gerektiğini ortaya koydu.

    Kaynak: Dünya Gazetesi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu