YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 12 Ocak 2023

Ekosistemde iklim krizi etkileri

  • Ülkemizde iklim değişikliği sonucu sıcak geçen kış aylarında gözlenen olaylardan birkaçını sizin için derledik.

    Dünya genelinde 2022'nin bugüne kadar ölçülen en sıcak 5'inci, Avrupa'da ise en sıcak 2'nci yıl olduğu belirtildi. Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus İklim Değişimi Servisi, 2022'de çok sayıda sıcaklık rekoru kaydedildiğini, sera gazı yoğunlaşmalarının arttığını bildirdi. AB verilerine göre; 2022 yılı ‘sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana ölçülen en sıcak 5’inci yıl’ oldu. Son 8 yıl ise ‘en sıcak 8 yıllık dönem’ olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl ortalama sıcaklık, 1991-2020 referans döneminden 0.3 derece daha yüksek ölçüldü. Sıcaklık 1850-1900 dönemine göre ise 1.2 derece arttı. Atmosferdeki karbondioksit yoğunlaşmaları da son yıllardaki gibi yaklaşık 2.1 ppm yükseldi.

    Ayılar kış uykusuna yatamadı
    Kars'ta kasım ve aralık aylarında uykuya yatıp mart ile nisan arasında uyanan boz ayılar, bu yıl beklenen kar yağışının olmaması ve hava sıcaklığının yüksek seyretmesi nedeniyle kış uykusuna yatamadı. Aynı durum Sivas ve Uludağ’da da gözlendi. Uzmanlar, iklim değişikliğinin ayıların uyanık geçirdiği zamanı uzatabileceği ve doğal gıda kaynaklarını bozabileceğini belirterek, insanlar ve ayılar arasındaki ilişkinin daha da gerginleşebileceği uyarısında bulunuyor.

    Sivrisinekler popülasyonu artıyor
    Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre uzmanlar, iklim değişikliğinin etkisiyle ılık geçen kış mevsiminin, sivrisineklerin üremeleri için daha uygun zaman ve koşullar yarattığını söylüyor. Sıcaklıklar düşmediği için sivrisineklerin aktivasyon dönemlerinin uzadığı ve daha fazla yumurtladıkları görülüyor.

    Arıların da dengesi bozuldu
    Bazı bölgelerde kış mevsiminde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle arıların kış uykusu olarak da adlandırılan kış salkımına geçemedikleri rapor ediliyor. Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlilerinin Bartın’da yaptıkları inceleme, arıların gece uykuya yattıklarını ama gündüz normal döngüye geri döndüklerini ortaya koydu. Uzmanlara göre; arıların yuvaya döndüklerinde bal tüketmek zorunda olmaları ve kış aylarında yuvalarda yeterli bal olmayışı kitlesel arı ölümlerine neden olabilir.

    Kaynak: AA

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu