YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 08 Kasım 2022

İnsanlığın yol ayrımı

  • Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'nci Taraflar Konferansı (COP27) devam ediyor.

    İklim krizine karşı ortaya konulan planların güçlendirilmesi ve bu planların somut adımlar atılarak hayata geçirilmesine ilişkin müzakerelerin yapıldığı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27'nci Taraflar Konferansı (COP27) devam ediyor. Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde gerçekleştirilen ve iklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan COP27'ye yaklaşık 190 ülkeden 40 binin üzerinde kişi, 100'den fazla devlet lideri ve politika yapıcı katılıyor. ‘Uygulama Zirvesi’ olarak tanımlanan COP27'de konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Sadece birkaç gün içinde gezegenimizin nüfusu yeni bir eşiği geçecek. İnsanlık ailemizin 8 milyarıncı üyesi doğacak. O çocuk bize dünya için ne yaptığımızı sorduğunda nasıl yanıt vereceğiz?" diye sordu.

    Hayatımızın en büyük savaşını kaybediyoruz
    Antonio Guterres, “Hayatımızın en büyük savaşı bu ve kaybediyoruz. Sera gazı emisyonları artmaya, küresel sıcaklıklar yükselmeye devam ediyor. Gezegenimiz, iklim kaosunu geri döndürülemez hale getirecek dönüm noktalarına hızla yaklaşıyor. Ayağımız gaz pedalında, iklim cehennemine giden bir otoyoldayız” dedi. Guterres, Temmuz'da Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Petersberg İklim Diyaloğu’nda, iklim krizine karşı harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Seçeneklerimiz, toplu eylem veya toplu intihar. Bu karar bizim elimizde” demişti. Dün dünya liderlerine seslenen Guterres, gelişmiş ve gelişen ülkeler arasında tarihi bir anlaşmaya varılmasını talep etti. Guterres, bu anlaşma kapsamında tüm ülkelerin 1.5 derece hedefi doğrultusunda 2030 yılına kadar emisyonlarını azaltmak için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın iki büyük ekonomisi olan ABD ve Çin'in bunu gerçeğe dönüştürmek için özel bir sorumluluğa sahip olduğunu dile getiren Guterres, "İnsanlığın tek bir seçeneği var, iş birliği yapmak ya da yok olmak. Ya iklim dayanışma anlaşması, ya da toplu intihar anlaşması" ifadesini kullandı.

    Taahhüt çağından uygulama çağına geçiş
    Zirveye Fransa, Almanya, İngiltere ve birçok Avrupa Birliği ülkesinin liderleri katılırken; Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya liderleri katılmadı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ise Cuma günü Mısır'a gideceği bildirildi. BM'nin yıllık iklim değişikliği zirvesi, önceki gün ev sahibi Mısır'ın ülkelere ‘taahhüt çağından uygulama çağına’ geçme çağrısı yapmasıyla başladı. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) zirve öncesi yayımladığı raporuna göre, küresel sıcaklığın bu yıl 1850-1900 yılları arasındaki ‘sanayi öncesi döneme’ kıyasla yaklaşık 1.15 derece artması bekleniyor. Aynı zamanda son 8 yıl dünyadaki en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçebilir.

    Dünya liderleri Paris Anlaşması hedefi için geç kaldı
    Çok sayıda bilim insanı, dünya liderlerinin Paris Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için geç kaldığını ve COP27'de ne olursa olsun bu sınırın altında kalmanın mümkün olmadığına inanıyor. COP27’de konuşan WMO Başkanı Petter Taalas, "Atmosferde o kadar yüksek karbondioksit seviyesi var ki, Paris Anlaşması'nın 1.5 derece ile sınırlama hedefine zar zor erişilebiliyor. Birçok buzul için artık çok geç ve erime binlerce olmasa da yüzlerce yıl devam edecek. Bunun da su güvenliğine önemli etkileri olacak” dedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu