YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 04 Ağustos 2022

İklim değişikliği yeterince ciddiye alınmıyor

  • Yeni bir araştırma iklim değişikliğinin sonuçlarının insan neslinin tükenmesi dahil sonuçlarının yeterince ciddiye alınmadığını ortaya koydu.

    İklim bilimciler, küresel ısınmanın insan neslinin tükenmesine yol açabileceğine dair riskin ‘tehlikeli bir şekilde göz ardı edildiği’ uyarısında bulundu. Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, hükümetleri iklim krizi nedeniyle yaşanabilecek ‘en kötü senaryo’ya karşı dikkatli olmaya çağırdı. Araştırmacılara göre; bu senaryo insan neslinin tükenmesi, kitlesel iklim göçü ve toplumsal çöküş gibi felaketleri içeriyor. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan makalede uzmanlar, "En kötü senaryoları görmezden gelerek iklim değişikliğini hızlandıran bir gelecekle yüzleşmek, en iyi ihtimalle safça bir risk yönetimi, en kötü ihtimalle ise ölümcül bir aptallık olur" ifadelerini kullandı.

    Dünya iklim felaketine doğru mu gidiyor?
    Paris İklim Anlaşması'na göre, küresel ısınmanın 2 derecenin altında tutulması gerekiyor. Dünyanın 1.5 derece ısınması halinde nüfusun yüzde 14'ü her 5 yılda bir aşırı sıcak hava dalgalarına maruz kalacak. 2 derecelik bir ısınmadan bahsedildiği takdirde bu oran yüzde 37'lere çıkıyor. Cambridge Üniversitesi'nin Varoluşsal Risk Araştırmaları Merkezi'nden Luke Kemp'e göre, ısınmanın 2 dereceyi de aştığı durumda neler olabileceğine dair yeterince araştırma yok. Bugüne kadar verilen sera gazı azaltma taahhütleri yerine getirilirse küresel ısınma 2100'de 1.9 ile 3 derece arasında gerçekleşecek. Eğer bugünün sera gazı eğilimleri devam ederse küresel ısınma 3.9 dereceye kadar çıkabilir.

    'Değişiklik 5 kitlesel yok oluşta rol oynadı'
    Makalenin yazarlarından biri olan Luke Kemp, "En önemli senaryolara ilişkin bilgimiz en az seviyede" şeklinde konuştu. İnsan neslinin inanılmaz derecede dayanıklı olduğunu belirten Kemp, gelecek yüzyılda yok olma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu söyledi ve ekledi: "Ancak küresel bir felaket yaşama, gelecek yüzyılda yok olma riskimiz yüzde 1 bile olsa bu çok yüksek bir oran." Uzmanlar ayrıca henüz ön göremediğimiz ancak geri dönüşü olmayan kritik eşiklerin de olabileceğini söylüyor ve bunları ‘bilinmeyenlerin bilinmeyen riski’ olarak adlandırıyor. Stratokümülüs bulutlarının kaybolma ihtimali üzerinden örnek veren araştırmacılar, eğer yüksek karbondioksit yoğunlaşmaları bu bulutların kaybına yol açarsa dünyanın birden 8 derece ısınabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, "Tarihe dönüp bakılması gerekiyor. İklim değişikliği daha önce çok sayıda toplumun çöküşünde ya da dönüşümünde, dünya tarihindeki 5 kitlesel yok oluşta da rol oynadı" hatırlatmasını yaptı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu