YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2022

Plastik kirliliği hayvanları nasıl etkiliyor?

  • Plastik kirliliği yaşamın sürdürülebilirliğini riske sokuyor. Yaşamları birbirine bağlı tüm canlılar risk altında. Plastik kirliliğinin hayvanlar üzerindeki etkilerini sizin için derledik…

    Plastiğin küresel üretimi giderek artıyor fakat geri dönüştürme oranları hâlâ istenen düzeyde değil. Küresel plastik kirliliği 1950'de iki milyon ton iken 2017'de 348 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu rakamın 2040'ta iki katı olması bekleniyor. Bu artış, gezegendeki tüm ekosistemlerin geleceğini tehlikeye atıyor.

    İşte plastik kirliliğinin hayvanlar üzerindeki bazı etkileri…

    Hayvanlar plastik yutuyor
    Yapılan bir araştırma, nesli tükenmekte olan birçok türün de dahil olduğu 1557 hayvanın plastik yediğini ortaya koydu. Plastik yemenin önceleri deniz hayvanlarında daha yaygın olduğu düşünülürken, çalışma, karasal ve tatlı su türlerinin de etkilendiğini kanıtladı. 2019 yılında yumurtadan çıkan bir kaplumbağa, midesinde 104 parça plastikle ölü bulundu. Plastik kirliliği ve atıklar, kara hayvanları tarafından yutulduğunda bağırsak tıkanmaları ve ölümcül hasarlara neden olabiliyor.

    Mikroplastikler organlara zarar veriyor
    Birleşmiş Milletler'e göre; 51 trilyondan fazla mikroplastik parçacık dünya denizlerinde dolaşıyor. Mikroplastiklerin, yani beş milimetreden daha küçük plastik parçacıkların, hayvanların sindirim sistemlerinden geçip dışarı atılabileceği düşünülüyor. Fakat yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin karaciğer ve hücre hasarının yanı sıra üreme sistemlerinde bozulmalara neden olabileceğini doğruluyor. İstiridye gibi bazı türler için bu, daha az yumurta üretme ve yok olma riski anlamına geliyor.

    Plastikler hayvanlar için tuzak
    Hayvanların bazıları plastikler tuzaklara takılıp dolanabiliyor. Bu da onları savunmasız hale getirip aç bırakıyor. Kafalarını yanlışlıkla plastik gıda kaplarına sokan hayvanlar, aşırı ısınma, boğulma, dehidrasyon (vücudun aşırı sıvı kaybetmesi), açlık ve nihayetinde ölümle karşı karşıya kalıyor. Kuşların ayaklarına ve kanatlarına takılan plastikler onların uçma, korunma ve avlanma yeteneklerini ortadan kaldırıyor.

    Toprak ve su kaynakları risk altında
    Mikroplastikler, çöplükler ve diğer ortamlardaki plastik atıklardan toprağa ve yakındaki su kaynaklarına sızıyor. 2020 yılında yapılan ve mikroplastiklerin varlığının toprak faunasını nasıl etkileyebileceğini araştıran bir çalışma, karasal mikroplastik kirliliğinin larvalar ve akarlar gibi yüzeyin altında yaşayan türlerin azalmasına yol açtığını kanıtladı. Bu türlerin azalması, toprağın ve arazilerin verim kaybetmesine yol açıyor. Dahası, plastik gıda ambalajları, borular ile tıbbi cihazlar ve ürünler gibi klorlu plastikler, birçok türün bel bağladığı yeraltı sularına sızarak çevredeki toprağa zararlı kimyasallar salma potansiyeli taşıyor.

    Kaynak: Earth.org

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu