YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 13 Aralık 2021

Gençlerden sanayiciye 13 maddelik manifesto!

  • İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) düzenlediği 15’inci Sanayi Kongresi gençlerin hazırladığı 13 maddelik sonuç bildirgesiyle sonlandı.

    İşte 13 maddelik manifesto…

    Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı pusula edinin
    Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği Küresel Amaçlar’ı şirketinizde pusula edinin. Geleceğe yönelik bilinçli eylemler geliştirin.

    Sürdürülebilirlik politikalarınızla iklim krizinin çözümü olabilecek yeni ekonomik düzene uyum gösterin
    ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’ ile yeni bir uluslararası ticaret sistemi ve iş bölümü anlayışı doğduğunu, buna uyumlu olmanın stratejik avantajına ek olarak; verimli ve rekabetçi bir ekonomide yer almanız anlamına geldiğini bilin.

    Temiz üretime geçin
    Üretim süreçlerinize bütünsel bakarak çevre için faydalı stratejik uygulamalar geliştirin. Ürün ve hizmetlerinizin insanlar ve çevre üzerindeki risklerini azaltın. Üretimde daha az su ve kimyasal kullanın. Kirleticileri kaynağında önleyin ve enerji verimliliği sağlayın.

    Sürdürülebilir finans uygulamalarını odağınıza alın
    Karbon nötr bir ekonomik düzene geçiş sürecinde ESG (Sürdürülebilirlik) kriterlerini göz önüne alan sürdürülebilir finans kavramının ön plana çıktığının farkında olarak geleceğe yatırım yapın.

    Dijitalleşmeyi önceliklendirin
    Dijitalleşmeyi sadece bir iş çözümü olarak değil, sürdürülebilirliği besleyen bir damar olarak ele alın.

    Riskleri yönetin, fırsatları yakalayın
    İklim krizinin etkilerinin işinizin geleceği için birer risk olduğunun farkına varın. Bu krizi aşmak için risk yönetimi anlayışını benimseyin ve yeni ekonomik düzene adapte olun; geride kalmayın.

    İşinize etki merceğinden bakın
    Yaptığınız işlerin topluma ve gezegene sağladığı sosyal değeri, değişimi ve faydayı bilin. Yaşadığınız coğrafyaya olumlu bir etki bırakacak yollardan gidin ve daimi olma becerisi gösterin.

    Herkes için eşit, adil, erişilebilir ve kapsayıcı bir dönüşüm yaratın
    Adil ve refah seviyesi yüksek bir toplum ortaya çıkartmak için, yaş, cinsiyet, köken, inanç vb. konularda ayrım yapmamayı her zaman odağınızda tutun. Ekonomideki katma değerli büyümenin ve verimliliğin, bugüne kadar işgücü piyasasına dahil edilmeyen kişilerin gücünden, enerjisinden, fikrinden ve inovasyon yeteneğinden yararlanılarak sağlanabileceğini asla unutmayın.

    İş dünyasını yeni nesil iş hayatına hazırlayın
    Yetenekli genç profesyoneller sürdürülebilirlik aktivitelerini tam anlamıyla sahiplenen kurumlarla çalışmak istiyorlar. Siz de çalışma ortamınızı, insan kaynakları yönetiminizi ve işe alım süreçlerinizi buna uygun hale getirin.

    Kamuyu harekete geçirin
    Politika ve mevzuat değişimi için aracı olun ve talep ettiğiniz değişikliklerle beraber, dönüşüm için daha büyük bir etkinin doğmasını sağlayın.

    Dünyanın geleceği için birlikte çalışın
    Masada ve sahada farklı kişi, girişim, platform, kurum ve kuruluşlarla bir arada, iş birliği halinde çözümler geliştirin.

    Umudu besleyin
    Gözümüzü kapatıp kendimizi 2030 ya da 2050 yılında düşündüğümüzde, umutsuz olmamamız için elinizden geleni yapın.

    Sorunlarımızın çözümünün acil olduğunu unutmayın, çözüm için samimi olun
    Başta iklim krizi olmak üzere ekolojik ve toplumsal sorunların çözümüne yönelik bir aciliyet içerisindeyiz. Harekete geçmek için beklemeyin ve kararlarınızın uygulanmasını ertelemeyin. Yarın çok geç. Adımlarınızı bugünden atın ve yarınlar için yenilikçi ve ileri görüşlü olun. Tüm söylediklerinizde samimi olun, verdiğiniz sözler söylemde kalmasın, yerine getirin. Unutmayın, biz gençler ‘Yeni Neslin Çağrısı’ ile ilettiğimiz bu beklentilerimizin takipçisiyiz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu