YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 12 Aralık 2021

Yaşamlarımız mantar ağlarına mı bağlı?

  • Orman yaşam zincirinin en az bilinen ama belki de en önemli halkalarından bir tanesi olan mantar ağları dünya üzerindeki yaşamı sürdürmekte kritik bir rol oynuyor.

    BBC’de yayınlanan bir makaleye göre genelde yüzeyde gördüğümüz şapkalı organizmalar olarak tanıdığımız mantarlar aslında sadece bir ağacın meyvesi gibi. Ağacın kendisi ise yerin altında, miselyum isimli dev bir mantar ağı var. Uzmanlar bu mantar ağlarının dünya üzerindeki yaşamı sürdürmekte kritik bir rol oynadığını ve iklim krizi ile mücadelemizde henüz farkına varamadığımız düzeyde fayda sağlayabileceğini öne sürüyor.

    İnsan faaliyetlerinin sonuçları ağır
    Makaleye göre madencilik ve tarım gibi çeşitli insan faaliyetleri için yapılan ağaç kesimi ve iklim krizi sebebiyle oluşan şiddetli hava olaylarının yarattığı hasarlar giderek büyüyor. Orman ekosistemlerinin bu olaylardan nasıl etkilendiğini en çok yer üstünde görüyoruz, ancak ormanların beslendiği toprak altının bu tahribatlardan nasıl etkilendiğini algılayamıyoruz. Oysa orman yaşam zincirinin en az bilinen ama belki de en önemli halkalarından bir tanesi olan mantar ağları, yerin altında yaşıyor.

    Toprak oluşumunda etkili
    Mantarları genelde yüzeyde gördüğümüz şapkalı organizmalar olarak tanıyoruz ama bu gördüklerimiz aslında sadece bir ağacın meyvesi gibi düşünülebilir. Ağacın kendisi ise yerin altında, miselyum isimli dev bir mantar ağı. Uzmanlar bu mantar ağlarının dünya üzerindeki yaşamı sürdürmekte kritik bir rol oynadığını ve iklim krizi ile mücadelemizde henüz farkına varamadığımız düzeyde fayda sağlayabileceğini öne sürüyor. Uzmanlara göre dünyadaki toprak oluşumunun yüzde 95 kadarından çürükçül mantarların sorumlu ve bu mantarlar ölen organizmaları çürüterek toprağa dönüştürüyor.

    Hayat mantar ağlarına bağlı
    Uzman görüşlerine göre parazit mantarlar aynı zamanda doğadaki hastalıklı organizmalara saldırıp yok ediyor ve böylece sağlıklı organizmalara yer açıyor. Mikorizal mantarlar ise bitkilerle simbiyotik ilişki kurarak karbon molekülleri karşılığında bitkiye vitamin ve mineraller veriyor; böylece bitkilerin su çekmesine yardımcı oluyor. Makalede son olarak mantarların yeryüzünden silinmesi halinde dünyada yaşamın imkânsız olduğuna dikkat çekiliyor.

    Kaynak: BBC

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu