YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 29 Kasım 2021

İklim değişikliği albatrosları eşlerinden ayırdı

  • Son araştırmalar hayvanlar aleminin eşlerine en sadık üyeleri olarak bilinen üyelerinden albatrosların, kendi eşlerini terk edip başka eş bulmaya çalıştıklarını ortaya koydu.

    İklim değişikliği ekosistemlerin dengesini alt üst etmeyi sürdürüyor. Dünyanın tek eşliliğe en sadık kalan canlılarından biri olarak bilinen albatroslar arasında 'boşanmalar' arttı. Araştırmacılar bunun nedeninin küresel ısınma olabileceğini söylüyor.

    Yalnızca yüzde 1’i ayrılıyordu
    Royal Society araştırmasına göre; iklim değişikliği ve okyanusların ısınması albatroslar arasındaki 'ayrılık' oranını artırdı. Normal şartlar altında albatrosların yalnızca yüzde 1-3'ü kendilerininkini bırakıp başka eş arayışına giriyor. Bu da genelde üreme sorunu yaşanırsa görülüyor. Ancak 15 yıl boyunca Falkland Adaları'ndaki 15 bin 500 albatros çiftinin incelendiği araştırma, üreme sorunu yaşanmasa bile iklim sorunu nedeniyle bu durumun değiştiğini ortaya koydu.

    Yiyecek bulmak için uzaklara uçuyorlar
    Çalışmanın yazarlarından araştırmacı Francesco Ventura, temelde iki spesifik neden olabileceğini söyledi. Ventura şöyle konuştu: “Bunlardan ilki, ısınan sularda balık popülasyonunun azalması ve albatrosların yiyecek bulmak için daha uzaklara uçmak zorunda olmaları. Yiyecek peşine düşen albatroslar, üreme dönemi vaktinde geri dönemediğinde de eşleri, başka biriyle yola devam edebiliyor. İkinci bir neden de yine suların ısınmasından kaynaklı olarak albatrosların stres hormonu seviyelerinin artması ve eşlerinin de bunu hissedip karşı tarafı suçlamaları.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu