YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 09 Ağustos 2021

Yangınlar Türkiye’deki küresel ısınma farkındalığını artıracak

  • Ipsos’un araştırması, koronavirüs sonrası iklim değişikliği konusunun daha da önem kazanacağını ortaya koydu.

    Ipsos araştırma şirketi tarafından her ay düzenli olarak Türkiye dahil 23 ülkeden bireylerin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Dünyanın Endişeleri Neler?’ araştırmasının Temmuz sonuçları açıklandı. Rapora göre; koronavirüs endişesi ülkeden ülkeye dalgalı bir seyir izliyor. Koronavirüsten sonra, dünyada insanlara en çok endişe veren sorunlar arasında işsizlik, yoksulluk/sosyal eşitsizlik, finansal/politik yolsuzluk ve sağlık konuları geliyor.

    Yüzde 63’e göre ülkeler yanlış yolda
    ‘Dünyanın Endişeleri Neler?’ adlı araştırmanın Temmuz raporunda öne çıkan başlıklar şöyle:
    • 28 ülkenin ortalamasına göre; katılımcıların yüzde 36'sı koronavirüsü ülkelerinin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri olarak değerlendiriyor. Bu oran geçtiğimiz ayla birlikte görülen en düşük oran olarak karşımıza çıkıyor ve geçtiğimiz yıla kıyasla 14 puanlık bir azalış gösteriyor.
    • Koronavirüs endişesi bir önceki aya kıyasla 14 ülkede azalsa da diğer 13 ülkede daha fazla belirtilir hale gelmiş durumda.
    • İsrail, Rusya, Güney Afrika ve Avustralya'da koronavirüs endişesi konusunda kesin yükseliş görülüyor. Öte yandan Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Arjantin ve Kanada'da ise geçtiğimiz aya göre düşüş var.
    • Koronavirüsten sonra, dünyada insanlara en çok endişe veren sorunlar arasında işsizlik, yoksulluk/sosyal eşitsizlik, finansal/politik yolsuzluk ve sağlık konuları geliyor.
    • Genel olarak küresel kamuoyunun yüzde 63'ü ülkelerinin yanlış yolda olduğunu belirtirken yüzde 37'lik bir kesim doğru yolda olduğunu düşünüyor.

    İklim değişikliği en çok Kanada’yı endişelendiriyor
    Rapor, son dönemde Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan yangınlarla da gündeme gelen iklim değişikliği konusunun kamuoyuna ne derece endişelendirdiğini de ortaya koyuyor. Sonbaharda gerçekleştirilecek BM İklim Değişikliği Konferansı (COP 26) öncesinde çevre konularındaki küresel endişenin belirtilmesinin önemli olduğu belirtiliyor. Küresel araştırmaya göre; kamuoyunun ortalamada sadece yüzde 14'lük kesimi iklim değişikliğini ülkelerinin karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri olarak görüyor. İklim değişikliği konusunda en fazla endişe belirten ülkeler ise yüzde 32 ile Kanada, yüzde 30 ile Almanya ve yüzde 28 ile Avustralya oldu.

    Salgın sonrası iklim değişikliği önem kazanacak
    Temmuz raporunun küresel ortalaması bir önceki aya kıyasla 3 puanlık artış gösteriyor. Pandemi öncesindeki en yakın dönemde bu oran yüzde 16 olarak kaydediliyor (Mart 2020). Koronavirüs sonrası iklim değişikliği konusunun daha da önem kazanacağı sinyalleri araştırma kapsamında değerlendiriliyor. İklim değişikliği konusunda endişe belirten ülkelerde bir önceki aya göre en çok artış olan ülkeler ise Kanada (+10 puan), Fransa (+8) ve Japonya (+7). Yine pandemi öncesinde Şubat 2020'de iklim değişikliği konusunda en fazla endişe belirten ülke yüzde 39 ile Avustralya olarak kaydedilmişti. Bunda, 2019-2020 yıllarında görülen yıkıcı yangınların etkisi görülmüştü.
    Araştırmaya Türkiye'den katılan bireylerin iklim değişikliği konusunda belirttiği endişe oranı ise yüzde 9. Raporda; Türkiye’nin içinden geçtiği bu yıkıcı yangın felaketinin önümüzdeki aylarda iklim değişikliği ve küresel ısınma konularında kamuoyundaki farkındalığı artıracağı yorumu yapıldı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu