YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 30 Mayıs 2021

WMO: Dünya, küresel ısınma için tehlikeli dönüm noktasına beş yıl içinde gelebilir

  • Dünya Meteoroloji Örgütü'nün en son raporuna göre 2025'e kadar yıllık ortalama küresel sıcaklığın 1.5 derecenin üzerine çıkması ihtimali daha da arttı.

    Birleşmiş Milletlerin hava, iklim ve su konularındaki yetkili organı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) önümüzdeki beş yıldan en azından birinde yıllık ortalama küresel sıcaklığın 1.5 derecenin üzerine çıkması ihtimalinin arttığını bildirdi.
    WMO 27 Mayıs’ta yayınladığı raporda kritik eşiğin aşılması anlamına gelecek bu durumun 2025 tarihine kadar gerçekleşmesi ihtimalinin yüzde 40 olduğunu ve bu ihtimalin zaman geçtikçe arttığını kaydetti.

    1.5 derecenin önemi büyük
    İklim krizinin önüne geçmek amacıyla ülkelerin ortak hareket etmelerini öngören Paris İklim Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme göre 2 derece ile sınırlandırmayı, hatta 1.5 derecenin altında tutmayı amaçlıyor.
    WMO’nun yıllık ila 10 yıllık iklim tahminlerinin yer aldığı yeni rapor 2021 ile 2025 yılları arasında bir yılın dünyada yaşanmış en sıcak yıl olması ihtimalinin yüzde 90 olduğunu, şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak yıl olan 2016’dan da yüksek ısı ortalaması beklendiğini ifade ediyor.
    Rapora göre 2025 sonuna kadar yüksek yerler ve Sahel bölgesi daha çok yağış alacak ve Atlas Okyanusunda görülen tropik hortumlar artacak.

    Uyarı niteliğinde
    WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas “Bunlar sadece istatistiklerden fazlasına işaret ediyor. Isınan hava daha fazla eriyen buzullar, daha yüzsek deniz seviyeleri, daha fazla sıcak dalgaları, daha fazla olağanüstü hava olayları ile gıda güvenliği, sağlık, çevre ve sürdürülebilir kalkınmanın daha fazla etkilenmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
    Taalas "Bu araştırma, yüksek bilimsel beceriyle, Paris İklim Anlaşması'nın belirlediği düşük hedeflere ölçülebilir ve dosdoğru bir şekilde ilerlediğimizi gösteriyor. Bu, dünyanın sera gazı emisyonlarını kesme taahhütlerini en kısa zamanda yerine getirmesi ve karbon nötrlüğünün sağlanması için bir uyarıdır” diye vurguladı.
    Kaydedilen en sıcak yıllardan olan 2020 yılında küresel ortalama ısı sanayi öncesi dönemin 1.2 derece üzerine çıkmıştı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu