YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2021

Küresel ısınma tahminleri iyileşti

  • İklim Eylemi Takipçisi’nin raporuna göre; ülkelerin İklim Liderleri Zirvesi'nde açıklanan yeni taahhütleriyle birlikte küresel ısınma tahminleri 0.2°C azaldı.

    İklim Eylemi Takipçisi (Climate Action Tracker) ‘İklim Zirvesi Etkisi: Paris taahhütleri ısınma tahminlerini iyileştirdi’ başlıklı yeni raporunu yayınladı. Buna göre; 22-23 Nisan’da ABD ev sahipliğinde gerçekleşen İklim Liderleri Zirvesi’nde ülkelerin yeni taahhütlerini açıklaması, geçtiğimiz Eylül ayından bu yana açıklanan diğer taahhütlerle birlikte, küresel ısınma tahminlerini 0.2 °C azalttı. Paris Anlaşması’na yönelik taahhütler ve belirlenen hedefler doğrultusunda, yüzyılın sonuna kadar ısınmanın 2.4°C olacağı tahmin ediliyor.

    2100’e kadar 2 dereceye düşebilir
    İyimser Hedefler Senaryosu’na göre; ABD, Çin net sıfır hedeflerini açıklamıştı. Benzer iklim hedeflerini açıklayan ancak bunları henüz resmi olarak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (BMİDÇS) sunmayan diğer ülkeler tarafından da bu hedeflerin tam olarak uygulandığı varsayıldığında, 2100 yılına kadar küresel ısınma artışı 2.0 °C’ye kadar düşebilir. Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 73’üne sebep olan 131 ülkenin, net sıfır hedeflerini benimsediği veya planladığı belirtilen raporda, ‘Öngörülen ısınmadaki düşüşe en fazla katkıda bulunan, güncellenmiş 2030 sera gazı azaltım hedefleridir. Bu da, daha güçlü yakın vadeli hedeflerin önemini gösteriyor’ ifadeleri yer aldı.

    Gerekenden çok düşük
    Tüm bu gelişmeler memnuniyetle karşılanırken, hedefler ve taahhütlere dayanarak küresel ısınma artışı, en iyimser varsayımlar altında bile, hâlâ Paris Anlaşması‘nın 1.5 ˚C sıcaklık sınırının oldukça üzerinde. 2030 için, Paris Anlaşması’na yönelik taahhüt ve hedefler ile 1.5 °C’lik sıcaklık artışı hedefiyle uyumlu yollar arasındaki emisyon açığı yaklaşık yüzde 11-14 (2.6-3.9 GtCO2e) daraldı. En büyük katkının ABD, Avrupa Birliği, Çin ve Japonya’dan geldiği belirtiliyor.

    Hedefler kolayca güncellenebiliyor
    Rapor, mevcut emisyonlarına göre daha zayıf hedefleri olan ülkelerin, bu hedefleri kolayca güncelleyebileceğine de değiniyor. Hindistan, Endonezya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Türkiye ve Vietnam gibi ülkelerin mevcut politikaları, resmi olarak sundukları hedeften daha iyi olduğu için, hesaplamalarda mevcut emisyon politikalarının dikkate alındığı belirtiliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu