YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 27 Ocak 2021

'Hayalet ağlar' geri dönüştürülüyor

  • Tayland’da çevreci dalgıçların başlattığı proje ile denizlere atılıp toplanmayan ve bu şekilde deniz canlılarına ve doğaya büyük zarar veren 'hayalet ağlar' geri dönüştürülüyor.

    Dünyanın dört bir yanında yer alan deniz ve okyanuslarda hayalet ağların olumsuz etkileri yaşanıyor. Deniz canlıları için birer tuzak olan hayalet ağlar, sürüklenerek binlerce canlıya ve doğaya zarar veriyor. Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre; Tayland'da çevreci dalgıçlar, geri dönüşüm şirketleriyle ortak bir projeye imza atarak, 'hayalet ağlar’ın yeni ürünlere dönüşmesine öncülük etmeye başladı.

    Kalem yerine geçen çubuktan siperliğe
    Ağlar özellikle koronavirüs salgını döneminde ihtiyaç duyulan ürünlere dönüştürülüyor. 'Ağsız Denizler' adı verilen bu projeyle, Çevre Adaleti Vakfı (EJF) topladıkları ağları Qualy adlı geri dönüşüm ve tasarım şirketine veriyor. Şirket de bu ağları öğütüp kalem yerine geçen çubuklar, pandemide sık kullanılan siperlikler ve birçok farklı obje üretiyor.

    Geri dönüşüm hızlanmalı
    Proje kapsamında Tayland açıklarında bir yılda 15 ton 'hayalet ağ' toplandı. Ama Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Kurumu'nun verilerine göre, her yıl denizlere atılan ve toplanmayan ağ miktarı 640 bin tonu buluyor. Projeye dahil olan çevreci dalgıçlar ve geri dönüşüm şirketleri, bu ölümcül atıl ağların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunuyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu