YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 25 Ekim 2020

İklim değişikliği koronavirüs kadar korkutuyor

  • İklim değişikliği hemen her ülkede büyük bir sorun olarak algılanıyor. Pew Araştırma Merkezi’nce 14 ülkede yapılan araştırmaya göre; insanların yüzde 70’i, iklim değişikliğinin bulaşıcı hastalıkların yayılması kadar büyük bir tehdit olduğunu düşünüyor.

    Tüm dünyada bir milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan, 40 milyondan fazla insanı enfekte eden ve ekonomileri çökerten salgının ortasında dahi, dünyanın dört bir yanındaki insanlar iklim değişikliğinin yarattığı risk konusunda endişelerini sürdürüyor. Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan yeni bir anket, 14 ülkedeki katılımcıların ortalama yüzde 70’inin iklim değişikliğini ülkeleri için büyük bir tehdit olarak tanımladığını, yüzde 69’unun ise bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda aynı düzeyde endişe duyduğunu ortaya koydu.

    Tehdit olduğunu düşünmeyen de var
    Araştırma sonuçları, iklim değişikliğinin hemen her ülkede büyük bir sorun olarak algılandığını gösteriyor. İklim değişikliği sorunu İspanya, Fransa ve İtalya’da yüzde 83 oranla en yüksek endişe kaynağı olarak tanımlanırken, Avusturalyalıların yüzde 59 ile en düşük endişe düzeyinde olduğu görülüyor.
    Diğer ülkelerin sonuçlarından bazıları ise şöyle;
    • Danimarka, İsveç, Almanya, Hollanda ve Belçika’da insanlar yüzde 60 ve üstü oranda endişeli.
    • Kanadalılar yüzde 67 ile hem iklim değişikliği hem bulaşıcı hastalıkların yayılması konusunda eşit derecede endişe duyuyor.
    • Güney Kore, Japonya, Birleşik Krallık, ABD ve Avustralya’da insanların büyük bir kısmı, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını iklim değişikliğinden daha önemli bir tehdit olarak görüyor.
    • Ankete katılanların 10’da biri veya daha azı küresel iklim değişikliğinin bir tehdit olduğunu düşünmüyor.

    Giderek daha fazla ciddiye alınıyor
    2013’te, 10 ülkede yanıt verenlerin ortalama yüzde 55’i iklim değişikliğinin büyük bir tehdit olduğunu söylerken bu oran 2020’de yüzde 76’ya çıktı. Fransa’da ise endişe oranı yüzde 54’ten yüzde 83’e çıkarak 29 puan arttı. Dünya çapında ülkelerde karantina uygulamaları yayılırken, bir dizi rapor, havayolu seyahatlerinde küresel azalmaya bağlı olarak karbondioksit emisyonlarındaki düşüşe işaret etmişti. Uzmanlara göre; birçok insan kişisel seçimlerinin çevre üzerindeki etkisini düşünmek zorunda kalmış olabilir.

    Kaynak: İklim haber
    Raporun orijinali için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu