YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 30 Eylül 2020

Bir buzul her şeyi değiştirebilir!

  • Bilim insanları Batı Antarktika’da bulunan ve yüzey alanı neredeyse İngiltere ile eşit büyüklükteki Thwaites buzulunu ‘kıyamet günü buzulu’ (Doomsday Glacier) olarak isimlendiriyor. Bu ismin sebebi buzulun büyük bir hızla eriyor olması.

    Batı Antarktika’da bulunan ve bilim insanları tarafından ‘kıyamet günü buzulu’ (Doomsday Glacier) olarak adlandırılan, yüzey alanı İngiltere ile eşit olan Thwaites buzulu yılda 0.80 metre geri çekiliyor. Bilim insanlarına göre buzul, tüm buzunu yaklaşık 200 ile 600 yıl içerisinde kaybedecek. Bu olduğunda ise deniz seviyesi yaklaşık yarım metre yükselecek. Ancak olay, deniz seviyelerinin yükselmesiyle de bitmiyor. Thwaites’in kıyamet buzulu olarak adlandırılmasının sebebi erime sonrası yaşanacaklarla ilişkilendiriliyor.

    Pek çok yerleşim sular altında kalacak
    Thwaites buzulu ısınan deniz suyu ve diğer buzullar arasında bir tampon görevi görüyor. Yani, buzul Batı Antarktika’daki komşu buz kütlelerini de kendisiyle birlikte yok oluşa sürükleyebilir. Bu süreç deniz seviyesini yaklaşık 3 metre yükseltebilir. Bu da aralarında New York, Miami ve Hollanda’nın bulunduğu pek çok kıyı yerleşiminin sular altında kalması anlamına geliyor.

    Sorun tek buzul değil
    Habere göre sorun, sadece Thwaites buzulu değil. Antarktika buz tabakası 1980’lere kıyasla altı kat daha hızlı eriyor. 40 yıl öncesinde yılda 40 milyar ton buzul erirken şu anda yıllık 22 milyar ton buzul deniz suyuna karışıyor. Uzmanlara göre; Antarktika’daki buzulların tamamının eridiği senaryoda deniz seviyesinin 60 metre yükselmesi mümkün.
    Haberin tamamını Yeşil Gazete’de okuyabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu