YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2019

Temizlik gardroplarımızdan başlayacak!

  • NBC News tarafından yayınlanan ve Denis Chow tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, gezegenimizdeki çevre kirliğinde giysilerimizin büyük bir payı var. 

    NBC News tarafından yayınlanan ve Denis Chow tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, gezegenimizdeki çevre kirliğinde giysilerimizin büyük bir payı var. Görünmediği için konuşulmayan bir mikro kirlilikten söz edilen makalede, gerçek bir çevresel temizlikte, üretici firmalara ve kişisel tercihleriyle arz koşullarını değiştirme gücüne sahip tüketiciye büyük bir görev düştüğünden söz ediliyor.

    Çevre kirliliği dendiğinde aklımıza ilk gelen malzemeleri bir düşünelim: plastik şişeler, pipetler, naylon poşetler ve benzer tüm malzemeler. Fakat bilim insanları daha büyük ve tehlikeli bir plastik kirlilik kaynağının altını çiziyor ve bu konuda mücadelenin, çok daha büyük bir farkındalık çabası gerektirdiğini söylüyorlar: Giysilerimiz

    Üzerimizde taşıdığımız incecik plastik lifler

    Makaleye göre, mağazalarda gördüğümüz, satın aldığımız ve kullandığımız giysilerin bir çoğu, sentetik kumaşlardan imal ediliyor. Kullanımları çok yaygın çünkü dayanıklı ve ekonomikler. Esnek, ter emici spor kıyafetler, suya dayanıklı yağmurluklar ve polar kazakların hepsi sentetik olarak üretiliyorlar. Bir bölümü de pamuklu sentetik karışımlar içeriyor, elbiseler, pantolonlar ve t-shirtler gibi... Giysilerimizde taşıdığımız bu incecik liflerin toplamı, daima çevrenin en büyük düşmanı ilan edilen pet şişelerin toplamından çok daha fazla. Gözle görülmeyen bu minik parçalar, göz korkutucu bir çevre sorunu oluşturuyorlar. Mikrolifler giysilerden atılıyor ama sonunda balıklara, devamında da balıkları yiyen insanoğlunun vücuduna geri dönüyorlar. İronik bir yolculuk değil mi sizce de?

    Dünyanın her yerindeler

    NBC News makalesine görüş veren ve Kaliforniya'daki La Jolla'daki Scripps of Oceanography Enstitüsü'nden doktora sonrası araştırma görevlisi olan Sarah-Jeanne Royer, “Bu görünmediği için konuşmadığımız mikroplastik kirliliktir, ancak bu mikro lifler her yerdedir” dedi. “Onları Kuzey Kutbu'nda, Antarktika'da, dağların tepesinde ve hatta Mariana Çukuru'nun dibinde - dünyanın her yerinde - örnekledik.”

    Çoğu mikrofiber kirliliği, insanlar çamaşırlarını yıkadıklarında meydana geliyor. Araştırmalara göre tek bir çamaşır yükünde 700.000 mikro elyafın serbest bırakılabiliyor. Ve onları temizlemek, görünen plastikleri temizlemekten çok daha zor. En iyi çözüm, minimum miktardaki mikro plastiğin çevreye yayılımını sağlamak. Peki ama nasıl?

    Çözüm, insanda...

    Yeni nesil çamaşır makineleri az su kullanıyor ve toplamda kullandıkları enerji miktarını optimize etmek için de sürekli geliştiriliyorlar. Teknolojide yakalanan yenilikçi trendlerin hemen hemen tamamı enerji kullanımını en aza indirme yönünde. Çamaşır makinelerinden bazı elyafları toplamak için tekrar kullanılabilir, çamaşır torbaları geliştirilmeye başlandı. Bu torbalar sayesinde yıkadığınız çamaşırdaki mikro plastiklerin önemli bir kısmı torbada kalıyor, atık suya karışmıyor.

    Tabii ki en önemli konu, daha az mikro elyaf içeren kumaşların üretimi ile ilgili çalışmaların hız kazanması. Bu arada şunu da belirtmeden geçmemek gerekiyor, pamuklu ürünler daha fazla su tüketimine yol açıyorlar, yünlü ürünler hayvancılıkla ilgili zorlukları beraberinde getiriyor. Yani insanoğlu ne yaparsa yapsın, işin bir ucu yine çevreye dokunuyor.

    Sokaktaki insana düşen görevler

    Daha az tüketmek ve daha üretim odaklı bir yaşam sürmek. Aslında aslolan cümle bu. Yüzlerce giyilmemiş veya az giyilmiş kıyafeti dolaplara doldurmamak. Biraz daha pahalı olmasına rağmen, daha doğal giysiler tercih etmek. Plastik pipet kullanımından vaz geçmemiz kadar önemli bu seçimlerin hepsi. Yaşadığımız apartmanda komşularımıza sorumluyuz.

    Ve gezegende de başta çocuklarımız olmak üzere tüm diğer sakinlere...

    Makalenin tamamını okumak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu