YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 29 Mart 2019

Türkiye'de şirketlerin iklim değişikliği ve su ile ilgili duyarlılığı yükseliyor

  • CDP İklim Değişikliği ve Su Programları 2018 yılı Türkiye Sonuçları açıklandı. 

    Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu'nun 2010 yılından bu yana Türkiye ayağını yürüttüğü, dünyanın en büyük kurumsal çevre raporlama platformu olan CDP'nin, 2018 yılı Türkiye sonuçları açıklandı.

    CDP İklim Değişikliği ve Su Raporu'na göre

     
    Türkiye'den CDP'ye yanıt veren şirketlerin büyük çoğunluğu (%93), iklimle bağlantılı riskleri tanımlarken, bu risklerin iş faaliyetleri üzerinde finansal ve stratejik etkiler yaratabilecek güçte olduğunu vurguluyor.
    CDP'ye yanıt veren şirketlerin neredeyse hepsi (%95) şirketlerinde iklim değişikliği konusunun yönetim kurulları seviyesinde ele alındığını belirtiyor.
    Türkiye'den CDP'ye yanıt veren şirketlerin %81'i şirketlerinin tüm faaliyetlerini kapsayan su politikalarına sahip olduklarını bildirdiler.
    Şirketlerin %92'si ise suyla ilgili kamu politikalarını doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyebilecek faaliyetlerde bulunduğunu raporladı.
    Yönetim kurulları da artık su güvenliği konusunun önemini ve aciliyetini kavramış durumda.

     

    Etkinlikten notlar...


    CDP sonuçlarının açıklandığı etkinlikte konuşan EBRD (European Bank For Reconstruction and Development - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Gianpiero Nacci "Günümüzde pek çok çevresel etmen ve hızla gelişen toplumsal değişiklikler, işletmelerde iş birliği ve sorumluluğu ön plana çıkaracak şeffaf yaklaşımları gerektirecektir. Mevcut durumu korumaya çalışan ve değişime ayak uyduramayan iş modelleri, önümüzdeki dönemlerde işletmelere değer katamayacak ve bu işletmeleri başarısızlığa mahkum edecektir" dedi.
     
    Deloitte Sürdürülebilirlik Hizmetleri Ortağı ve TCFD (Task Force for Climate-related Financial Disclosures - İklimle İlişkili Finansal Beyanlar Görev Gücü) Üyesi Eric Dugelay "TCFD, Türkiye'deki şirketlerin iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerini yönetmelerinde etkili bir enstrüman olarak kullanılabilir. Türkiye'deki şirketler TCFD önerilerini uygulamaya başladı ve bunun olumlu etkilerini yakın bir gelecekte göreceklerinden eminim. Böylelikle yatırımcılar da Türkiye'deki şirketlerle ilgili daha fazla bilgiye erişebilecek ve daha doğru yatırım kararları alabilecekler" şeklinde konuştu.
     
    Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu / CDP Türkiye Projeler Yöneticisi Mirhan Köroğlu Göğüş de CDP İklim Değişikliği ve Su Programı 2018 Türkiye sonuçlarını sundu. Mirhan Köroğlu Göğüş konuşmasında CDP'nin 2018 yılında, dünyada iklim değişikliği konusundaki gelişmelere ayak uydurmak amacıyla büyük bir değişim geçirdiğini vurguladı. Bu değişimle birlikte CDP'nin sorularının Finansal İstikrar Kurulu'nun çatısı altında kurulan TCFD tavsiyelerine göre uyumlaştırıldığını ve CDP'nin sektör bazlı bir raporlama sistemine geçiş yaptığını aktardı. Aynı zamanda sektör sınıflandırmalarının ve derecelendirme metodolojisinin de değiştiğini vurguladı. Göğüş konuşmasında ayrıca "Tüm bu değişiklikler başta şirketleri zorlasa da hızla dönüşen ekonomik sisteme ayak uydurmak adına iş dünyası için olumlu sonuçlar getireceği açık. İnanıyoruz ki Türkiye'den her geçen sene daha fazla şirket CDP aracılığı ile yatırımcılara ve tüm paydaşlarına çevresel etkilerini şeffaf bir şekilde açıklamaya ve raporlamalarının kalitesini yıldan yıla artırmaya devam edecek" dedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu