YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 18 Şubat 2018

Sosyal inovasyon nedir?

  • Sosyal inovasyonu, sosyal bir ihtiyaca mevcut çözümlerden daha iyi bir şekilde cevap verirken aynı zamanda toplumun yeteneklerini geliştirerek sosyal, ekonomik ve çevresel kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayan yeni çözümler olarak tanımlayabiliriz.

    Son dönemde pek çok farklı projede rastladığımız sosyal inovasyon kavramı, inovasyonun sorunlara çözüm getiren ruhuna toplumsal boyut katan bir yaklaşım.

    Sosyal inovasyon nedir?

    Özetle sosyal inovasyonu, sosyal bir ihtiyaca mevcut çözümlerden daha iyi bir şekilde cevap verirken aynı zamanda toplumun yeteneklerini geliştirerek sosyal, ekonomik ve çevresel kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayan yeni çözümler olarak tanımlayabiliriz.

    Bir çözümü sosyal inovasyon olarak tanımlamak için ne gerekir?

    • Sosyal inovasyon çözümleri, ürün, hizmet olabileceği gibi, yeni bir süreç veya toplumsal model de olabilir. 
    • Sosyal inovasyonlar bir kişi veya kurum tarafından geliştirilebilir. Bu çözümün yaygınlaşmasında ise sorunla ilgili çalışan STK’lar, fikir önderleri veya bu sektörde faaliyet gösteren büyük şirketler kilit rol oynar. Bu nedenle sosyal inovasyona konu proje üzerinde çalışırken sektör aktörleriyle sürekli diyalog geliştirmek önemli fark yaratabilir.
    • Sosyal inovasyonun amacına ulaşması için toplumda kabul görmesi gerekir. 
    • Sosyal inovasyon işbirlikçi ve katılımcı bir süreçtir. Sosyal konuların katmanlı yapısı, disiplinler arası bir bakış açısını gerekli kılar. 
    • Sosyal inovasyon yasal düzenlemeler gibi yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya hareket eder. Sorundan etkilenen kitleler veya soruna şahit olan grupların geliştirdiği sosyal inovasyon örneklerine sıklıkla rastlanır. 
     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu