YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 26 Eylül 2018

2050’ye kadar karbon-nötr bir dünya kurmanın yolları

  • Karbonun fiyatı artarken, yeni teknolojilerin maliyeti azaldıkça, karbon-nötr gelecek hedefine ulaşmak daha gerçekçi hale geliyor. Buna, yasal düzenlemeleri ve müşteri alışkanlıklarındaki değişimi de ekleyince hedef daha da yakınlaşıyor. Aynı hedefe odaklanmış büyük kitleler, 2050’ye kadar karbon-nötr bir dünya kurmanın yollarını arıyorlar.

    Paris Anlaşması sonrası dönemde gelen 2 derece hedefi, pek çok ülke ve organizasyonun karbon-nötr olma taahhüdüyle güçlendi. Örneğin Fransa 2050’ye kadar karbon-nötr olmak amacıyla iklim mevzuatını güçlendiriyor, "Make Our Planet Great Again” kampanyasıyla iklim değişikliğiyle mücadelenin global sözcülüğünü üstleniyor. İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda gibi ülkeler ise en geç 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacaklarını paylaşıyor hatta performanslarındaki gelişime göre bu hedeflerini öne çekiyorlar.

    Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) paylaştığı bilgilere göre 26 ülke, 15 şehir, 17 bölge ve eyalet, 192 şirketten oluşan Karbon Nötr Koalisyonu iklim değişikliğiyle mücadeleye destek verecek düzenlemelerin uygulamaya geçmesinde başı çekiyor. Karbon Nötr Şehirler Birliği çatısı altında birleşen 20 şehir ise emisyon azaltımı konusunda iddialı aksiyonlar alıyor. Dünyadaki 1,3 milyardan fazla insanı temsil eden 220 hükümeti birleştiren Under2Coalition 2050 için karbonsuzlaşma planları yapıyor. 412 şirket bilim temelli hedefler (science based targets) belirleme yaklaşımını benimsiyor.

    Sosyal sorumluluk projeleri ve internet aracılığıyla oluşturulan farkındalık, eğitim kurumlarının, STK’ların, mahallelerin, bireylerin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda farklı etkiler yaratan adımlar atılmasını sağlıyor. Özetle aynı hedefe odaklanmış büyük kitleler, 2050’ye kadar karbon-nötr bir dünya kurmanın yollarını arıyorlar. İşte bu hedefe giden adımlar…
    1. Hedef koymak: Özel sektör firmaları için iklim değişikliğiyle mücadele konusunu ciddiye aldıklarının en önemli göstergelerinden biri, bu konuda şeffaf hedefler koymak. 
    2. Hedefi gerçekleştirmek: Karbon emisyonunuzu azaltma hedefi koyduysanız, bu hedefi gerçekleştirmek için neler yapabileceğinizi inceleyin. İlk akla gelen ve büyük fark yaratan çözümleri deneyebilir, yenilenebilir enerjiye geçebilir veya kaynak verimliliği uygulamalarıyla karbon ayak izinizi küçültebilirsiniz.
    3. Raporlamak: Hedefinizi gerçekleştirmek kadar önemli olan bir diğer adım ise raporlama. Karbon emisyonu konusunda düzenli raporlama yapmak, bu hedefi ne kadar ciddiye aldığınızı ve yolun neresinde olduğunuzu tüm paydaşlarınıza net şekilde gösteriyor. 
    4. İşbirliği yapmak: Karbon emisyonunuzu azaltmak kuşkusuz sadece özel sektörün enerji tüketim kaynaklarını değiştirmesiyle alakalı değil. Bu konuda farklı paydaşlar arasında yapılan işbirlikleri çok olumlu sonuçlar verebiliyor. Örneğin ulaşım alanında karbon emisyonunu düşürmenin yolu, belediyeler, enerji sağlayıcılar ve elektrikli araç üreticileri arasında kurulan işbirliklerinden geçiyor. 
    5. Düzenlemeler yapmak: Özellikle fosil yakıta bağımlı sektörlerin bir an önce aksiyona geçmesi için  hükümetler tarafından yapılacak düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. Karbon vergisi, karbon fiyatlaması gibi uygulamalar farklı ülkeler ve sektörlerde yaygınlaşıyor.
    6. Finansal mekanizmalar geliştirmek: Düşük karbonlu sistemlere geçiş için sadece kararlı olmak yetmiyor. Yüksek maliyetli projelerin hayata geçmesinde finansal destekler de büyük rol oynuyor. Özellikle iklim değişikliğiyle mücadenin finansmanı için tasarlanan yeşil/sürdürülebilir tahvil gibi yenilikçi ürünler bu konuda büyük fark yaratıyor.
    7. Teknolojiye yatırım yapmak: Teknolojik gelişmeler, üretimden ulaşıma pek çok farklı alanda düşük karbonlu süreçlere geçilmesini sağlıyor. 
    8. Çözümü doğada aramak: Hesaplamalar, ormanlar, okyanuslar ve toprak gibi önemli karbon yutaklarının, karbon-nötr dünya kurma hedefi konusunda önemli rol oynayacaklarını gösteriyor. Bu nedenle özellikle arazi kullanımı, ormansızlaşma ve deniz kirliliği konusunda acil önlemler almak gerekiyor.
    Tüm bu adımların izlenmesi karbon-nötr bir gelecek için yeterli olmayabilir. Bununla beraber karbonun fiyatı artarken, yeni teknolojilerin maliyeti azaldıkça, karbon-nötr gelecek hedefine ulaşmak daha gerçekçi hale gelecek. Buna, yasal düzenlemeleri ve müşteri alışkanlıklarındaki değişimi de ekleyince hedef daha da yakınlaşıyor. 
    Sera gazı emisyonlarını azaltıp doğal karbon yutaklarının zarar görmesinin önüne geçmek ne kadar uzun sürerse, karşı karşıya kalacağımız iklim değişikliği etkileri de o kadar yıkıcı olacak. Bu nedenle karbon-nötr geleceğe ulaşmak için kullanacağınız yöntem hangisi olursa olsun (yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştıran çözümler, karbon emen plastik ve çimento gibi yenilikçi malzemeler, karbon yakalama ve depolama konusunda daha uygun fiyatlı seçenekler veya daha az et  tüketimi, dolayısıyla daha az karbon emisyonuna dayalı bir beslenme rejimi) bir an önce hareket geçip yol yakınken karbon-nötr olmaya başlamakta fayda var.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu