YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 30 Nisan 2018

Plastik kirliliğiyle başa çıkmanın 5 yolu

  • 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağı öngörülüyor. Bunun önüne geçmek için bir an önce harekete geçmekte fayda var. Neler yapılabileceği ise yazımızda…

    Her yıl okyanuslara 8 milyon ton plastik karışıyor. 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha fazla plastik olacağı öngörülüyor. Plastik doğada asla tamamen çözünmüyor, sadece daha küçük parçalara ayrılıyor. Okyanuslardaki plastik parçaların çoğu 5 mm'den küçük ve bu yüzden balıklar genellikle bunları fitoplanktonlarla karıştırıyor. Balıklar plastikleri yediğinde, besin zincirinin içeriği de değişmiş oluyor. Dell’in paylaştığı bilgilere göre, okyanuslardaki plastikler nedeniyle  "ortalama miktarda" deniz mahsulü yiyen herkes, yılda yaklaşık 11 bin plastik parçacığını yemiş oluyor.
     
    Aslında konuyu sadece deniz kirliliği olarak incelemek yerine, plastiğin tüm yaşam döngüsüne bakmakta fayda var. Öncelikle plastiğin ham maddesi petrol. Bu nedenle plastik üretimi, atmosfere sera gazlarının salınmasına ve dolayısıyla iklim değişikliğine yol açıyor. Plastiklerin iklim değişikliğine diğer etkisi ise atık aşamasında ortaya çıkıyor. Kullanıldıktan sonra geri dönüştürülmeyen ve atık alanlarına gönderilen plastikler, iklim değişikliğinin önde gelen nedenlerinden biri olan metan gazı salımında artışa neden oluyor. Ayrıca, yukarıda örneklerini paylaştığımız gibi, plastik kirliliği deniz yaşamını ciddi oranda etkiliyor.
     
    Kirlilik ciddi boyutta ve hepimizin yapabileceği çok fazla şey, yaratabileceği çok fazla fark var. Plastikten tamamen arındırılmış bir hayat sürmek kolay olmayabilir fakat atılacak küçük adımlar plastik kirliliğinin önüne geçilmesini sağlayabilir. Nasıl mı?
     

    1. Plastik tüketiminizi azaltın

    Özellikle gündelik hayattaki tercihlerimizi değiştirerek plastik tüketimimizi önemli oranda azaltabiliriz. Plastik ambalajlı ürünlerden uzak durmak, tercihlerimizi plastik ürünler yerine muadili malzemelerle üretilmiş tasarımlardan yana kullanmak pratik bir başlangıç noktası olabilir.

    2. Tek kullanımlık plastik mi, o da ne?

    Plastik tüketiminden tamamen vazgeçmeyebiliriz fakat tek kullanımlık plastik ürünleri gerçekten hayatımızdan çıkartmamız gerekiyor. Pipet kullanmak yerine bardaktan içmeyi deneyin. Kullanmayacağınız plastik çatal-kaşık gibi servis ürünlerini yemek siparişlerinize ekletmeyin. Market alışverişlerinizde bez torba kullanın. Mümkünse şişe suyu tüketmeyin, ev ve ofislerinizde arıtılmış suya geçmeyi düşünün. Şişe su kullanmak durumundaysanız gramajı büyütün, cam damacana gibi seçeneklere yönelin. Dışarıda tüketeceğiniz içecekler için yanınızda termos tüketmek de günlük plastik tüketiminizi önemli oranda azaltabilir, deneyin. Tek kullanımlık plastikler özellikle restoran, kafe ve marketlerde karşımıza çıkıyor. Tercihinizi paylaşır ve gereksiz plastik tüketimi önerisini kibarca reddederseniz hem çevrenizdekilere hem de bu mekanların çalışanlarına, işletmecilerine güzel bir mesaj vermiş olursunuz.

    3. Geri dönüştürün

    Kullanımı azaltmakta önemli bir yol kat etmiş gibisiniz, tebrikler. Şimdi sıra geldi geri dönüşüme. Plastik pek çok yeni üretim için aranan bir ham madde. Yaşadığınız mahalle veya çalıştığınız ofislerdeki plastik geri dönüşüm kutularını bu amaçla kullanabilirsiniz. Yakınlarınızda böyle bir kutu yoksa talep etmeyi deneyin. 

    4. Tercihinizi markalara yansıtın

    Sizin plastik konusundaki farkındalığınıza saygı duyan markaları tercih edin. Tercihinizi net şekilde paylaştıkça, plastik konusunda duyarlı davranan markaların sayısı artacaktır.

    5. Duyarlılığınızı fırsat haline getirin

    Siz ne kadar duyarlı davransanız da, plastik kirliliği bugünden yarına ortadan kalkacak bir sorun değil. Yeni plastik atıkların ortaya çıkmasının önüne geçmek işin bir boyutu. Diğer boyutta ise halihazırda tanık olduğumuz plastik kirliliğini temizlemek var. Bunun için arkadaşlarınızla birlikte hareket edebilir, ofisinizde gruplar kurarak etkinlikler düzenleyebilirsiniz. DenizTemiz Derneği - Turmepa gibi kuruluşlar deniz ve sahillerin plastiklerden arındırılması konusunda pek çok etkinlik düzenliyor, bunlara katılabilirsiniz. 
     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu