YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 22 Mayıs 2018

Yeni plastik ekonomisi, plastiğin %70'ine geri dönüşüm şansı tanıyor

  • ÇEVKO Vakfı tarafından paylaşılan Ellen McArthur Vakfı'nın "Yeni Plastik Ekonomisi" başlıklı çalışmasına göre; mevcut plastik ambalajların ağırlıkça yüzde 30'unun temel tasarım ve inovasyona tabi tutulmaksızın yeniden kullanımı veya geri dönüşümü mümkün görünmüyor. Yeniden kullanım, plastik ambalajların en az yüzde 20'si için ekonomik fırsat yaratıyor. Geriye kalan yüzde 50'lik kısmının geri dönüşümünün ise tasarım ve kullanım sonrası sistemler üzerinde yapılacak ortak çalışmalarla ekonomik açıdan cazip hale gelebiliyor.

    ÇEVKO Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı, düzenlediği çalıştaylarla, döngüsel ekonomi konusunda sektörün önde gelen isimlerini bir araya getiriyor.

    Buluşmalardan ilki olan Yeni Plastik Ekonomisi Çalıştayı'nda, ÇEVKO Vakfı plastik ekonomisiyle ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Ellen McArthur Vakfı'nın "Yeni Plastik Ekonomisi" başlıklı çalışmasına göre:

    • Mevcut plastik ambalajların ağırlıkça yüzde 30'unun temel tasarım ve inovasyona tabi tutulmaksızın yeniden kullanımı veya geri dönüşümü mümkün görünmüyor.
    • Yeniden kullanım, plastik ambalajların en az yüzde 20'si için ekonomik fırsat yaratabiliyor.
    • Geriye kalan yüzde 50'lik kısmın geri dönüşümünün ise tasarım ve kullanım sonrası sistemler üzerinde yapılacak ortak çalışmalarla ekonomik açıdan cazip hale gelebiliyor.
     
    Çalıştayda doğaya sorumsuzca atılan plastiklerin önemli çevre sorunlarına yol açabildiği, öte yandan plastik ambalajların, özellikle gıda sektöründe, tüketicilerin ürünlere yaygın ve sağlıklı erişimi açısından önemli olduğu vurgulandı.Yeni Plastik Ekonomisi'nin hedefinin, plastik ambalajların kaynağında ayrı toplanmasını, yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü arttırmak olduğu konusunda mutabık kalındı. Öncü sanayi şirketlerinin plastik ambalajların azaltılması ve geri dönüşümü konusunda yapmakta oldukları ve hedefledikleri örnek çalışmalar paylaşıldı. Yeni Plastik Ekonomisi'nin yaşama geçirilebilmesi için endüstriyel değer zincirlerini oluşturan ürün üreticilerinin, ambalaj üreticilerinin ve diğer tüm aktörlerin ortak hareket edebilmesinin önemi vurgulandı.
     
    Plastiklerin Geri Dönüşümü 3 Milyon Aracın Deposunu Dolduracak Petrolden Tasarruf Sağladı
     
    Döngüsel ekonomi modelinin sürdürülebilirlik açısından önemine vurgu yapan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, AB'de üç yıldır üzerinde çalışılan Döngüsel Ekonomi Paketi'nin önümüzdeki yıllarda yasal düzenlemelere dönüşmesinin beklendiğini belirtti ve bu gelişme ülkemizi de etkileyeceğinden hazırlıklı olmamız gerektiği üzerinde durdu. İmer: "Temiz ambalaj atığına ulaşmak giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu nedenle ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasının artırılması ve geri dönüşüm sisteminin gelişimi çok önemli. ÇEVKO Vakfı, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk kuruluş olarak konunun doğal öncülüğünü üstleniyor" dedi.
     
    ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer; plastik ve diğer malzemelerden üretilen ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle doğal kaynak ve enerji israfının önlenmekte olduğunu vurguladı; "Vakfımızın çalışmaları kapsamında, ülkemizde 2017 yılında sadece plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile yaklaşık 130 milyon litre, yani yaklaşık 3 milyon aracın deposunu doldurmaya yetecek miktarda benzin tasarrufu sağlandığını düşünürsek konunun önemi daha da netleşecektir" dedi. İmer, geri dönüştürülen plastik ambalaj atıkları ile petrol ve enerji tasarrufu sağlanmasının yanında atık plastiklerden elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları, mobilya yan ürünleri ve marley gibi yeni ürünler elde edildiğini de sözlerine ekledi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu