YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 01 Haziran 2018

Plastik poşetle vedalaşmaya hazır mısınız?

  • Plastik poşetlerle vedalaşmak için geri sayım başladı. 1 Ocak 2019’dan itibaren, plastik poşetler ücret karşılığında verilebilecek. Uygulama, atık üretimi ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesinde önemli rol oynayacak. 

    Bu yıl dünyada 5 trilyon plastik poşet kullanıldı. Bu ne anlama mı geliyor? Saniyede 160.000 poşet kullandığımıza. Bu poşetlerin %1’inden azı geri dönüştürülüyor. 1 ton plastik poşetin geri dönüştürülmesiyle tasarruf edilen enerji 11 varil petrole eş durumda. Plastiklerin kullanımının azaltılması ve geri dönüştürülmesi, çevre ve sürdürülebilirlik denince öncelikli çözülmesi gereken konular arasında yer alıyor.

    Bu konuda geçtiğimiz yılın sonunda atılan adım, ülkemiz için bir dönüm noktasını oluşturuyor. Çünkü 2017 Aralık itibarıyla, plastik poşetlerle vedalaşmak için geri sayım başladı. 1 Ocak 2019’dan itibaren, plastik poşetler ücret karşılığında verilebilecek. Uygulama, atık üretimi ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesinde önemli rol oynayacak. 
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konuyla ilgili yönetmeliği 7 Aralık 2017 tarihli ve 30283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

    Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile ambalaj tüketiminin azaltılması ve ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması amaçlanıyor. Yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2019'dan itibaren plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz verilmeyecek. Ayrıca, plastik poşetlerin ücretsiz temin edilmesine imkan verecek herhangi bir promosyon veya kampanya da düzenlenemeyecek. Örneğin 50 TL üzerindeki alışverişlerde plastik poşet bedava gibi sloganlar duymayacağız. Son olarak, mesafeli sözleşmelerle yapılan satışlar da yönetmelik kapsamında değerlendiriliyor. Sadece çok hafif plastik torbalar uygulamadan muaf tutulacak. 
    Bu düzenlemeyle, kişi başı yıllık plastik torba kullanımının, 31 Aralık 2019'a kadar 90 adeti ve 31 Aralık 2025'e kadar 40 adeti aşmaması esas alınıyor.

    Ambalaj üretiminde atıktan ham madde
    Yönetmelik sadece perakende alışverişleri değil, üreticileri de bağlıyor. Buna göre, kaynakların verimli kullanılması ve geri dönüşümün yaygınlaşması için ambalaj üreticilerine girdi olarak ambalaj atığı malzeme kullanım şartı geliyor. 2018 itibarıyla ambalaj üreticileri, iç pazarda kullanılacak ambalajlarındaki girdileri cam için yüzde 12, plastik için yüzde 4, kağıt ve karton için yüzde 25, metal için yüzde 10 olmak üzere kademeli olarak artacak şekilde ambalaj atığından sağlayacak.
     
    Geri sayım başladı. Henüz denemediyseniz, şimdiden sağlam birkaç bez torba veya pazar filesi edinip 1 Ocak’ı beklemeden sürdürülebilir alışveriş turlarına başlayabilirsiniz. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu