YUKARI

Çevre Koruma

Eklenme Tarihi: 05 Haziran 2018

Plastik kirliliği nasıl çözülür?

  • Plastik kirliliğinin önüne geçmek için plastik ihtiyacını sürdürülebilir şekilde karşılamak gerekiyor. Çözüm, çevre dostu üretim, sorumlu tüketim ve etkin geri dönüşümde.

    5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması plastik kirliliği. Dünyada plastik üretimi çok büyük bir hızla artıyor. Üstelik bu plastiklerin önemli bir kısmı tek kullanımlık ürünler, kullanılıp atılıyor. Plastiğin, doğada en zor yok olan malzemeler arasında yer aldığı da düşünülürse, plastik kirliliği çevre ve sürdürülebilirlik konusunda önemli bir gündem maddesi oluşturuyor. Tabii ki işin ekonomik boyutu da var. Özellikle tek kullanımlık plastikler, ekonomik ömürlerinin kısa olması nedeniyle verimli kabul edilmiyor.
     
    “Ne yapmalı?” dediğimizde ise iki başlık öne çıkıyor:

    Azaltım: Türkiye’de kişi başına düşen yıllık plastik tüketim miktarı 90,1 kilo. Bu rakam 2015’te 80,8 kiloydu. Son üç yılda ülkemizdeki plastik tüketiminde %11,5 artış yaşandı. Anadolu Ajansı’nın paylaştığı bilgilere göre, dünya genelinde yıllık plastik üretimi ise yaklaşık 300 milyon ton.

    Geri dönüşüm:
    Türkiye’de yılda üretilen 9,6 milyon ton plastiğin sadece 500 bin tonu geri kazanılıyor.
    UNDP Türkiye’nin paylaştığı bilgilere göre, dünyada, sadece son 10 yılda, geçtiğimiz bir asırda üretilenden daha fazla plastik üretildi. Dünyada kullanılan plastiklerin yarısı tek kullanımlık. Her yıl yaklaşık 13 milyon ton plastik okyanuslara dökülüyor. Plastik atıklar, okyanuslarda dev adalar oluşturuyor, deniz yaşamını tehdit ediyor. Plastik kirliliğinin önüne geçmek için plastik ihtiyacını sürdürülebilir şekilde karşılamak gerekiyor. Nasıl mı?

    - Özellikle geri dönüştürülemeyen, tek kullanımlık ürünlerin kullanımını azaltarak.
    - Plastik poşetler için getirilen ücretli kullanım uygulamalarını destekleyerek. (Ülkemizde 1 Ocak 2019 itibarıyla alışverişlerde kullanılan naylon poşetler ücretli olmaya başlıyor.)
    - Günlük yaşamda cam ve metal gibi uzun ömürlü ve tekrar kullanılabilir ürünlere yönelerek.
    - Uygun durumdaki plastikleri tekrar kullanarak.
    - Atılması gereken plastikleri geri dönüşüm sistemine sokarak.

    Plastik yönetiminde, çevre dostu üretim, sorumlu tüketim ve etkin geri dönüşüm adımlarını birlikte ilerletmek gerekiyor. Bireysel ya da kurumsal çabaların önemli fark yaratma potansiyeli var. Bu potansiyeli değerlendirmek için birkaç doğru seçim yapmamız yeterli...


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu