YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 01 Temmuz 2017

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Sudaki Yaşam

  • On dört numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan Sudaki Yaşam, sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri, deniz kaynaklarını korumayı ve sürdürülebilir kullanmayı amaçlıyor. 

    Okyanuslar, gezegenimizi insanlar için yaşanır kılan unsurların başında geliyor. Bu yaşamsal kaynağı yönetme biçimimiz ise, bir bütün olarak insanlık için ve aynı zamanda iklim değişikliği etkilerini dengelemek için vazgeçilmez önem taşıyor.
     
    Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, deniz ve kıyı eko-sistemlerini sürdürülebilir biçimde yönetmeyi, kirlenmeden korumayı ve ayrıca okyanus asitlenmesinin etkilerini ele almayı hedefliyor. Uluslararası hukuk vasıtasıyla koruma ve okyanus temelli kaynakların sürdürülebilir kullanımının artırılması da, okyanuslarımızın karşı karşıya olduğu sorunların bazılarının hafifletilmesine katkıda bulunabilir.
     

    Gerçekler:

    - Üç milyarı aşkın insan, geçimlerini sağlamak için deniz ve kıyılardaki biyo-çeşitliliğe bağımlı durumda.
    - Günümüzde dünyadaki balık stoklarının %30’u aşırı kullanıldığı için sürdürülebilir ürün vereceği düzeyin altına inmiş durumda.
    - Okyanuslar , insanların ürettiği karbon dioksidin yaklaşık %30’unu  emiyor. Bu nedenle, Sanayi Devriminin başlangıcından bu yana, okyanus asitlenmesinde %26 artış görülüyor.
    - Büyük kısmı karada yerleşik kaynaklardan gelen deniz kirliliği ise kaygı verici düzeylerde: Okyanusların her kilometre karesinde ortalama 13 bin parça plastik atık bulunuyor.
     

    Hedefler: 

     
    - 2025'e kadar her türlü deniz kirliliğinin, deniz atıkları ve besin maddesi kirliliğini de içerecek şekilde özellikle kara kökenli faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğin, önlenmesi ve kaydadeğer miktarda azaltılması.
    - 2020’ye kadar, deniz ve kıyı ekosistemlerinin belirgin olumsuz etkilerinin önlenmesi  için, dayanıklılıklarının artırılmasını içerecek şekilde sürdürülebilir şekilde yönetilmesi ve korunması, ve sağlıklı ve üretken okyanusları elde etmek amacıyla bu ekosistemlerin iyileşitirilmesi için harekete geçilmesi.
    - Okyanus asitleşmesinin etkilerinin, her seviyede bilimsel işbirliğinin geliştirilmesi yolunu da içerecek şekilde,  ele alınması ve en aza indirilmesi.
    - 2020’ye kadar balık stoklarını mümkün olan en kısa zamanda eski durumuna getirmek ya da en azından biyolojik karakteristiklerine göre maksimum sürdürülebilir ürünü verecek seviyelere ulaştırmak için balık hasadının etkin bir biçimde düzenlenmesi; aşırı avlanma,  yasa dışı, kayıt dışı ve kural dışı balıkçılık ve doğaya zararlı balıkçılık uygulamalarının sona erdirilmesi ve bilime dayalı yönetim planlarının uygulanması.
    - 2020'ye kadar kıyı ve deniz alanlarının en az yüzde 10’unun,  ulusal ve uluslararası yasalarla uyumlu bir şekilde  ve  mevcut en iyi bilimsel bilgi temelinde korunması.
    - 2020’ye kadar, gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelere yönelik uygun ve etkin özel ve lehte muamelelerin, Dünya Ticaret Örgütü balıkçılık teşvikleri müzakerelerinin bütünleşik bir parçası olması gerektiği kabulüyle, aşırı kapasiteye, aşırı avlanmaya yol açan sübvansiyonların yasaklanması; yasa dışı, kayıt dışı ve kural dışı balıkçılığa (YKK) neden olan sübvansiyon türlerinin kaldırılması, benzeri yeni sübvansiyonlardan kaçınılması.
    - 2030'a kadar, Gelişmekte olan Küçük Ada Devletlerinin ve En Az Gelişmiş Ülkelerin, balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği ve turizmin sürdürülebilir yönetimi  dahil,  su kaynaklarının  sürdürülebilir kullanımından sağladığı ekonomik faydanın artırılması.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu