YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 21 Şubat 2024

Sürdürülebilirlik sinyalleri neler söylüyor?

  • ‘Sustainable Signals’ raporu, bireysel yatırımcıların sürdürülebilirlik konusundaki ilgisinin yüksek olduğunu ve arttığını ortaya koyuyor.

    Günümüzde yatırım yaparken sadece finansal getirileri değil, çevresel ve sosyal etkileri de dikkate alan bir yaklaşım olan sürdürülebilir yatırım giderek daha fazla popülerlik kazanıyor. Morgan Stanley Sürdürülebilir Yatırım Enstitüsü ve Morgan Stanley Wealth Management'ın yayınladığı ‘Sustainable Signals’ raporu, bireysel yatırımcıların sürdürülebilirlik konusundaki ilgisinin yüksek olduğunu ve arttığını ortaya koyuyor. Rapora göre; küresel olarak bireysel yatırımcıların önemli bir kısmı (% 77) piyasa oranında finansal getiriler elde etmeyi hedefleyen şirket veya fonlara yatırım yapmaya ilgi duyuyor. Bunun yanı sıra, son iki yılda sürdürülebilir yatırımlara ilgi duyanların oranı %57 iken, önümüzdeki yıl sürdürülebilir yatırımlara ayrılacak payı artırmayı planlayanların oranı ise %54 oldu.

    Daha fazla destekten yararlanılabilir
    Anket sonuçlarına göre, yatırımcıların en önemli sürdürülebilir yatırım temalarından biri iklim eylemi olarak belirlendi. Bununla birlikte, katılımcıların önemli bir kısmı (%80) şirketlerin karbon ayak izi raporlamasını ve sera gazı emisyonlarını azaltma taahhütlerini dikkate alarak yatırım yapmayı tercih ediyor. Ancak yatırımcıların sürdürülebilir yatırımlardan kaçınmalarına engel olan bazı endişeler bulunuyor. Bunlar arasında şeffaflık eksikliği ve sürdürülebilirlik raporlamasına güvenmemeleri gibi konular yer alırken, yeşil aklamanın (greenwashing) da potansiyel bir engel olarak görüldüğü belirtiliyor. Rapor ayrıca yatırımcıların daha fazla rehberlik ve destekten faydalanabileceğini vurguluyor. Raporda yer alan sonuçlara göre; varlık yöneticileri ve yatırım platformları, yatırımcıların sürdürülebilirlik hedeflerini karşılamalarına yardımcı olmak için daha fazla çaba gösterebilir. Bu doğrultuda, küresel yatırımcıların önemli bir kısmı (%58), sürdürülebilir yatırım sunumlarına dayalı olarak bir finansal danışman veya yatırım platformunu seçme olasılığını artıracaktır.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu