YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 01 Temmuz 2017

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: İklim Eylemi

  • On üç numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan İklim Eylemi, iklim değişikliğiyle mücadele için herkesi acil olarak aksiyon almaya çağırıyor. 

    İklim değişikliği, dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunların başında geliyor. Aşırı hava olayları, kuraklık veya su seviyesindeki yükselme sonucu göç, tarımsal üretim kayıpları gibi gelişmeler sadece gündelik hayatı değil insanlığın geleceğini tehdit ediyor. İklim değişikliğiyle mücadele için hem mücadele hem de uyum yatırımlarının hayata geçirilmesi gerekiyor.
     

    Gerçekler:

    - Dünya üzerinde iklim değişikliğinin ağır etkilerini bizzat yaşamayan tek ülke yok.
    - Sera gazı emisyonları atmaya devam ediyor ve şu anda, 1990 yılındaki düzeye göre %50 artmış durumda.
    - Türkiye'nin de dahil olduğu Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgeleri, büyük sera gazı emisyonu üreticileri olmasalar da iklim değişikliğinin sonuçlarından orantısız biçimde zarar görüyorlar.
     

    Hedefler: 

     
    - Tüm ülkelerde iklim değişikliğiyle ilgili tehlikeler ile doğal afetlere karşı dayanıklılık ve uyum kapasitesinin güçlendirilmesi.
    - İklim değişikliğine yönelik önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlama süreçlerine dâhil edilmesi.
    - İklim değişikliğinin önlenmesi ve etkilerinin azaltılması ile iklim değişikliğine  uyum ve  erken uyarı konularında eğitim, farkındalık oluşturma ile  bireysel ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi.
    - Anlamlı azaltım eylemleri ve uygulamada şeffaflık bağlamında gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanması ve Yeşil İklim Fonu’nun sermaye oluşumunun bir an önce tamamlanmasıyla işler hale getirilmesi amacıyla  2020 yılı itibarıyla tüm kaynaklardan  yıllık 100 milyar ABD Dolarının ortaklaşa harekete geçirilmesi amacına yönelik Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi altında gelişmiş ülkelerce verilen taahhüdün yerine getirilmesi.
    - En az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinde kadınlar, gençler ile yerel ve marjinal topluluklara odaklanılarak  iklim değişikliğine yönelik planlama ve yönetim için kapasite artıracak mekanizmaların teşvik edilmesi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu