YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 01 Temmuz 2017

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Sorumlu Tüketim ve Üretim

  • On iki numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan Sorumlu Tüketim ve Üretim, sürdürülebilir tüketim ve üretim kalıplarını benimsemeye odaklanıyor.

    Üretim ve tüketim modellerimizi değiştirip ekolojik ayak izimizi küçültmek, ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için vazgeçilmez. Bu konuda, endüstriler, işletmeler ve tüketicileri geri dönüşüme ve atıkları azaltmaya teşvik etmek, gelişmekte olan ülkeleri 2030 yılına kadar daha sürdürülebilir tüketim modellerini benimsemeye teşvik etmekle eşit derecede önemli.
     
    Daha verimli üretim ve tedarik zincirlerinin yaratılmasında, satıcı ve tüketici düzeyinde küresel kişi başına gıda atığının yarı yarıya azaltılması önemli bir gelişim noktası. Bunun yapılması, gıda güvenliğini artırabilir ve kaynakları daha verimli kullanan ekonomiye doğru geçişi sağlayabilir.
     

    Gerçekler:

    - Dünya genelinde en büyük su tüketicisi tarım ve tarımsal sulama, insanların kullandığı tüm taze suyun yaklaşık %70’ini buluyor.
    - Dünya nüfusunun büyük bir kısmı hala, kendi temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyecek düzeyde düşük tüketime sahip.

    Hedefler: 

     
    - Gelişmiş ülkelerin önderliğinde, gelişmekte olan ülkelerin gelişme seviyesi ve kapasiteleri göz önünde bulundurularak, tüm ülkelerin çabasıyla sürdürülebilir tüketim ve üretim kalıplarına yönelik 10 Yıllık Çerçeve Programının uygulanması.
    - 2030’a kadar doğal kaynakların sürdürülebilir yönetiminin ve etkin kullanımının sağlanması.
    - 2030’a kadar kişi başına düşen küresel gıda israfının perakende satış ve tüketici seviyesinde yarıya düşürülmesi ve hasat sonrası kayıplar da dâhil olmak üzere, üretim ve tedarik zinciri faaliyetleri sürecinde gıda kayıplarının azaltılması.
    - 2020’ye kadar, kabul edilmiş uluslararası çerçevelerle uyumlu olacak şekilde kimyasalların ve tüm atıkların yaşam döngüsü boyunca çevreye duyarlı yönetiminin sağlanması ve bu atıkların insan sağlığına ve çevreye olan zararlı etkilerinin en aza indirilebilmesi için  havaya, suya ve toprağa salınımının önemli miktarda azaltılması.
    - 2030’a kadar, atık oluşumunun önleme, azaltma, geri kazanım ve tekrar kullanım yollarıyla önemli ölçüde azaltılması.
    - Şirketlerin, özellikle büyük ve milletlerüstü olanlarının, sürdürülebilir uygulamaları benimsemelerinin ve sürdürülebilirlik bilgilerini raporlama döngülerine entegre etmelerinin özendirilmesi.
    - Ulusal politikalar ve önceliklerle uyumlu olacak şekilde sürdürülebilir kamu alımlarının desteklenmesi.
    - 2030'a kadar, her yerde herkesin sürdürülebilir kalkınma ve doğayla uyumlu yaşam tarzları hakkında gerekli bilgilere ve farkındalığa sahip olmasının sağlanması.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu