YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 01 Temmuz 2017

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Eşitsizliklerin Azaltılması

  • On numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan Eşitsizliklerin Azaltılması, gelir eşitsizliğini küresel bir sorun olarak ele alıyor, ülkeler içinde ve arasında eşitsizliği azaltmayı amaçlıyor. 

    Öncelikle, gelir eşitsizliğinin, küresel çözümler isteyen küresel bir sorun olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Büyüyen eşitsizliklerin giderilmesi için, en düşük gelirli %10’u güçlendiren, cinsiyet, ırk ve etnik kökene bakmaksızın herkesin ekonomik katılımını destekleyen sağlam politikaların benimsenmesi şart.

    Çözüm ise, mali piyasalar ve kurumların düzenlenmesi ve izlenmesini iyileştirmeyi, kalkınma yardımları ve doğrudan yabancı yatırımları en çok ihtiyaç duyulan bölgelere yönlendirmeyi içeriyor. 
     

    Gerçekler:

    - Gelir eşitsizliği artıyor.
    - En zengin %10’luk kitle, toplam küresel gelirin %40’ını elde ediyor
    - En yoksul %10’luk dilim ise, küresel gelirden yalnız %2 ila 7 arasında pay alıyor.
    - Nüfus artışı da dikkat alındığında, gelişmekte olan ülkelerde eşitsizlik %11 oranında büyümüş durumda.

    Hedefler: 

     
    - 2030’a kadar nüfusun en alt yüzde 40’lık kesiminin gelirinin ulusal ortalamadan daha yüksek bir oranda, devamlı olarak artmasının ve sürdürülmesinin sağlanması.
    - 2030’a kadar yaş, cinsiyet, engellilik, ırk, etnik köken, din, ekonomik ya da başka bir durumuna bakılmaksızın herkesin sosyal, ekonomik ve siyasi olarak  kapsanmasının sağlanması ve güçlendirilmesi.
    - Ayrımcılığa yol açan yasaların, politikaların ve uygulamaların bitirilmesi ve bu bağlamda uygun yasaların, politikaların ve eylemlerin yaygınlaştırılması yollarını da içerecek şekilde fırsat eşitliğinin temin edilmesi ve sonuçların eşitsizliğinin azaltılması.
    - Özellikle mali, ücret ve sosyal koruma politikaları olmak üzere politikaların benimsenmesi ve zaman içerisinde daha fazla eşitliğin sağlanması.
    - Küresel mali piyasaların ve kurumların mevzuatının ve izlenmesinin geliştirilmesi ve bu tür düzenlemelerin uygulamasının güçlendirilmesi.
    - Daha etkili, güvenilir, hesap verebilir ve meşru kurumların var olması için küresel uluslararası ekonomi ve finans kurumlarındaki karar verme süreçlerinde gelişmekte olan ülkelerin daha güçlü temsilinin sağlanması ve  söz hakkının temin edilmesi.
    - Planlı ve iyi yönetilen göç politikalarının uygulanmasıyla insanların muntazam, güvenli, düzenli ve sorumlu bir biçimde göç etmesi ve yer değiştirmelerinin kolaylaştırılması.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu