YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 22 Mayıs 2017

WEPs Uygulama Rehberi yayınlandı

  • Fırsat eşitliğinin özel sektörde yaygınlaşmasında en önemli araçlardan olan WEPs (Kadının Güçlenmesi Prensipleri) için hazırlanan Uygulama Rehberi yayınlandı.

    UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs), kadınların ekonomik yaşamın her alanında ve her seviyesinde var olmalarını destekleyen kurumlar için önemli bir rehber niteliği taşıyor. 

    WEPs'in farklı ölçeklerdeki kurumlarda yaygınlaşması için UN Global Compact Türkiye önderliğinde farklı çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda hazırlanan WEPs Uygulama Rehberi, özel sektör kurumlarına iş yerlerinde ve faaliyet gösterdikleri alanlarda kadının güçlenmesi konusunda yapacakları çalışmalarda yol göstermeyi amaçlıyor.

    Prensipler hakkında detaylı bilgi içeren rehberde, şirketlerin WEPs'i uygulama konusundaki niyetlerini ortaya koydukları CEO Destek Beyanını imzaladıktan sonra prensiplerin uygulanması konusunda atabilecekleri adımlar sunuluyor. Rehber, yeni katılımcılara taahhütte bulundukları prensiplerle ilgili uygulama yöntemleri sunmanın yanı sıra, daha aktif
    katılım yolları hakkında ilham verecek şirket örneklerini de içeriyor.

    Rehberden kısa kısa...

    Eşitlik Kazandırır: Kadınların çalışma yaşamının her aşamasında yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmelerinin, ülke ekonomisine ve şirket performansına sağladığı katkılar.

    Rakamlarla Türkiye’de Kadın İstihdamı: Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının ekonomik hayattaki yeri ve ekonomik hayata
    katılımın önündeki engellere dair istatistikler.

    Prensipler: Her bir prensip, aşağıdaki başlıklar altında inceleniyor:
    Kapsam: Prensibin kapsamı, hareket alanları, içeriği
    Kavramlar: Prensibi anlamak için bilinmesi gereken kilit kavramlar
    Göstergeler: Prensibin uygulama alanlarını takip etmek, ölçmek ve değerlendirmek için kullanılabilecek temel gösterge seti
    Uygulama alanları: Prensibin uygulama alanlarına dair öneriler
    Eylem planı: Prensibi hayata geçirirken izlenebilecek adımlara dair yol haritası
    Türkiye’deki şirketlerden uygulama örnekleri: Türkiye’deki şirketlerin cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına yaptıkları uygulama örnekleri.

    WEPs Öz Değerlendirme Formu: Rehberin en faydalı kısırmlarından biri de, kurumların WEPs’in uygulanmasında hangi noktada olduklarını tespit etmelerine ve kendilerini değerlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla hazırlanan bu form.

    Kuşkusuz, bir şirketin kendi yönetim modeline WEPs’i dahil edebilmesi için tek bir “doğru yöntem” yok. Bu nedenle rehberin, her şirketin kendi modelini belirlemesi ve uygulamaya koyması için yol gösterici olmasının amaçlandığı özellikle belirtiliyor.
     
    Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Uygulama Rehberi‘ni inelemek için lütfen tıklayın.

    UN Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu bünyesindeki WEPs Uygulama Rehberi Hazırlama Ekibi tarafından hazırlanan WEPs Uygulama Rehberi'ne, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi liderliğinde, WEPs imzacısı şirketler ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) da önemli katkılarda bulunmuş.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu